Javuló kilátások az építőiparban

Látványosan javult az építési kisvállalkozók helyzete. Több a munkájuk, nőttek a bevételeik. Mindebben jelentős szerepe van a lakossági piac látszólagos élénkülésének – derült ki a Mapei Kft. építési kisvállalkozók körében végzett legfrissebb felméréséből.

A Mapei 150 kivitelezést végző építési kisvállalkozó körében végzett felmérést, a Sóskúti üzemében hétvégén megrendezett Építési Kisvállalkozók Szakmai Nap kapcsán, hogy megismerje hogyan látják az építőipar helyzetét.

“Az iparág helyzetét bemutató felmérések eredményét jelentősen befolyásolják a nagyberuházások. Szerettük volna megtudni, hogy mit éreznek a növekedésből a legkisebb építőipari vállalkozások” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Jelentősen javult az építési kisvállalkozók helyzete. A válaszadók 49 százalékának több a munkája, mint az elmúlt évben, 37 százalékuknak nem változott és mindössze 14 százalékuk van kevesebb megrendelése.

A javulás a bevételek alakulásán is tetten érhető, bár annak mértéke némileg elmarad a megrendelések növekedésétől: a válaszadók 36 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nőtt a bevétele. 45 százaléknak nem változott, 18 százaléknak pedig csökkent.

Az eredmény azért is biztató, mert a válaszadó kivitelező kisvállalkozások és szakemberek döntően lakossági piacról élnek, mindössze 30 százalékuk dolgozik nagy beruházásokon.

A megkérdezettek fele érzi úgy, hogy javult a lakossági piac, 33 százalék szerint nem változott. Ugyanakkor 17 százalékuk érzi úgy, hogy romlott.

Hasonlóan jól ítélik meg az építőipar helyzetét az előző évihez képest. 51 százalék szerint javult a helyzet, 36 százalék szerint nem változott, és 13 százalék szerint romlott. A lakossági piacon ismeretlen a körbetartozás problémája. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy akik alvállalkozóként dolgoznak, az szinte kivétel nélkül érintettek a körbetartozásban, mellyel kapcsolatban 76 százalékuk úgy érzi, hogy ugyan olyan a helyzet, mint tavaly. 12 százalék szerint javult és ugyanannyian érzik úgy, hogy a romlott helyzet.

További javulás várható?

A válaszadó vállalkozások 48 százaléka bizakodó és további javulást vár jövőre. 39 százalék szerint nem fog változni a helyzet, 12 százalék szerint pedig rosszabb lesz.

„A felmérés eredménye egybecseng a Mapei tapasztalataival. Nagyon biztató, hogy a nagy beruházások mellett érezhetően élénkül a lakossági piac. Azonban a tapasztalataink szerint a növekedés hátterét a felújítások adják, a lakásépítések száma még mindig nem változott számottevően“ – mondta Markovich Béla.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal