Jön az azonnali átutalás

Az IIR Magyarország PSD2 és Azonnali fizetés a gyakorlatban című szakfórumán megtudhattuk, hogy milyen fontos szabályozó változások várhatóak a bankrendszerben és ami a felhasználókat közvetlenül is érinti – jön az azonnali fizetési megoldás!

A rendezvény nagyszerű alkalmat kínált arra, hogy megismerjük a mostani banki átutalási rendszer és a 2019. nyarán bevezetésre kerülő azonnali átutalás között.  dr. Víg Gyula előadásából megtudhattuk, hogy a jelenlegi rendszer átlagosan a törvényben rögzített max. 4 óra helyett már most is 1,5 óra alatt teljesít egy átutalási megbízást, azonban az új azonnali átutalás során a törvényi elvárás 5 másodperc lesz.

A világ leggyorsabb rendszerei 2500 tranzakciót képesek egy másodperc alatt teljesíteni, a magyar kb. 400-500 tranzakcióra lesz képes és ez is hihetetlenül nagy teljesítmény.

 

 

Az azonnali fizetés bevezetése jelentős fejlesztést igényel a bankoknál, de a Giro – mint az új rendszer “gazdája” – szintén komoly technikai fejlesztést hajt végre, még idén leszerződik az alapinfrastruktúra szállítójával.

Több országban csak ajánlás az azonnali rendszer működtetése, azonban hazánkban kötelező jelleggel kerül bevezetésre és minden banknak csatlakoznia kell a rendszerhez legkésőbb 2019. július 1-ig.

Az azonnali rendszer egész évben, 0-24 órában, a hét minden napján (hétvégén is) működik, a tranzakciók 5 másodpercen belül teljesülnek. A központi rendszert úgy építik meg, hogy később az európai uniós szabványoknak is megfeleljen és eurós fizetési tranzakciókat is képes legyen kezelni. Az induláskor a 10 millió forint alatti, manuális feldolgozást nem igénylő, forintszámláról indított, belföldi vagy bankon belüli egyedi tranzakciók kerülnek teljesítésre és ami megkönnyíti az életünket, új, másodlagos azonosítókat is képes lesz a rendszer kezelni. Tehát  mobiltelefonszám, e-mail cím vagy adószám alapján is lehet utalást indítani. Ez további fizetési megoldások előtt nyithat kaput, például a bolti mobilfizetési és személyek közötti fizetési megoldások is születhetnek az új rendszerre építve.

 

 

Tehát létrejöhetnek olyan fizetési megoldások, amelyek okostelefonon keresztül azonnali fizetést tesznek lehetővé bárhol és bárki felé- és még a mostani kártyatársaságok rendszereit is kikerülve teljesen új megoldásnak számítanak majd. Meglátjuk, hogy a kártyarendszerek hogyan reagálnak majd erre az új kihívásra.

A rendszer a bankok közötti üzenetek és az ügyfelek üzenetekkel történő tájékoztatására is képes lesz, továbbá a fintech cégek számára biztosít lehetőséget új megoldások kidolgozására és bevezetésére.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal