Jönnek a kamupártok

Hétfőn 2600 egyéni jelölt összesen 320 ezer ajánlóívet igényelt a választási irodáktól – tudatta közleményében a Nemzeti Választási Iroda.

Úgy tűnik tehát, hogy valóra válhat, amit a Transparency International Magyarország és a Political Capital korábban jósolt: kamupártok és kamujelöltek közpénzek milliárdjait nyúlhatják le. Már tavaly októberben figyelmeztettek arra, hogy egy baráti társaságnak is megéri pártot alapítani, és ha 27 körzetben tudnak indulni, 147 milliót kapnak, ha pedig mind a 106 egyéni választókerületben jelen lesznek, 597 milliót zsebelhetnek be. Igaz, az egyéni jelöltek után járó további egy-egymilliót vissza kell fizetniük, ha nem érik el a két százalékot, a többi pénz viszont marad.


– Ha egy rendszerben lehetőség van a visszaélésre, ott lesznek is visszaélések – erősítette meg korábbi véleményüket Krekó Péter. A PC vezetője csak ismételni tudja: miután igen kis befektetéssel nagy haszonhoz lehet jutni, jelöltek hosszú sorára lehetett számítani. Ez pedig lehetőséget teremt majd a Fidesznek arra, hogy rácsodálkozzék: az ellenzéki oldalon olyan fantompártok jelennek meg, amelyek az adófizetők zsebéből akarnak pénzhez jutni. Ez persze álságos érv – tette hozzá –, hiszen épp a kormánypártok állították elő ezt a helyzetet, hogy még inkább megosszák lehetséges politikai ellenfeleiket.

Politikatörténeti kuriózum szemtanúi lehetünk hamarosan, hiszen ennyien még soha nem próbálkoztak parlamenti mandátumhoz jutni – jelentette ki kérdésünkre Böcskei Balázs politológus, az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (Idea) igazgatója. Azt egyelőre nem tudni, hogy a 2600-ból ténylegesen hányan tudják majd összegyűjteni az ötszáz ajánlást, de ez szerinte nem jelent nagy kihívást, ráadásul a pártok akkor is pénzüknél maradnak, ha pár száz forintot fizetnek az aláírásokért.

Egyébként maga is találkozott olyan választókerülettel, ahol 26 politikai szervezet vette át az ajánlóíveket. Nyilvánvaló, hogy bizniszpártok sora lépett színre, mert a fokozott érdeklődést semmi mással nem lehet magyarázni – állítja. Mindenki tudja ugyanis – magyarázta –, hogy ismeretlen szerveződéseknek nemhogy az ötszázalékos küszöb, hanem az állami támogatást jelentő egy százalék elérésére sincs esélye. Ezt már a korábbi választásokon is sokan felismerték, hiszen míg 1994-ben csaknem 1900, 2002-ben nem egészen 1400, 2010-ben viszont csak 810 egyéni jelölt indult az akkor még 176 egyéni választókerületben.

Ez azt jelenti, hogy az 1994-ben még átlagosan valamivel több mint tíz helyett legutóbb már csak négy és fél induló versengett körzetenként az egyéni helyért. Most viszont, ha a 2600 fő nagyobb része valóban teljesíti a jelöltállításhoz szükséges feltételt, egy-egy választókerületben akár 20-25, esetleg még több jelölt is lehet. Ez Böcskei szerint alaposan összezavarhatja majd a bizonytalan választókat, akiknek esetleg lepedőnyi méretű szavazólapon kellene kiigazodniuk.

A közélet dolgai iránt kevésbé érdeklődő, tájékozatlan embereket pedig akár el is riaszthatja a részvételtől, ha például a közmédia elég sokat hangoztatja, hogy egyes területeken már több mint húsz párt indul. Ennek a stabil támogatói körrel rendelkező Fidesz számára kedvező üzenete lehet – véli a politológus –, mert egy ilyen helyzetet a bizonytalanok zöme valószínűleg nem tud értelmezni. Arra pedig nemigen veszik majd a fáradságot, hogy alaposabban tájékozódjanak, inkább legyintenek az egészre.

A túl sok jelölt ugyanakkor Böcskei szerint számos emberben keltheti azt az érzetet, hogy a választás komolytalanná vált, és politikai káoszba torkollik. Ennek pedig igen jelentős demobilizáló hatása van, vagyis: a potenciális szavazók egy része április 6-án inkább otthon maradhat. Az új választási szabályok alapján is egyértelmű volt, hogy a Fidesz öszsze kívánja zavarni a választókat, s meg akarja osztani az ellenzéket – ez Kerék-Bárczy Szabolcs DK-s jelölt véleménye. Maga azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a Fidesz még rá is játszik a helyzetre, s fantompártok, vagy akár magánszemélyek sorát ösztönzi az indulásra.

Elérte célját a Fidesz – ezt hangoztatja Tóth Zoltán választási szakértő is. A kampánytámogatás jelentette ösztönző erő tehát elegendőnek bizonyult, bár egyelőre óvatosságra int, mert lehetséges, hogy a 2600 jelölt közül sokan kiesnek. Ha viszont ennyien maradnának, az szinte kezelhetetlen helyzetet teremtene – mondta –, hiszen akár kéttucatnyi nevet kellene feltüntetni a szavazólapon, amelynek a mérete így megközelíthetné az egy métert.

Forrás: nol.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal