Kap-e az MNB hitelből a KKV szektor?

Magyarország egy csapdahelyzetbe került, minden területen egyszerre jelentkeztek megoldhatatlannak tűnő feladatok és a mozgástér teljesen beszűkült.

nagyvállalatok adókedvezménye és trükkjeiAz MNB kétségtelenül jól mérte fel ezt a helyzetet és látta, hogy a gazdasági növekedés megindulása a haldokló hitelpiac életre keltése nélkül nem fog menni. A Növekedési Hitelprogram nem képes a csodára, nem fogja a növekedést elindítani, de a hitelezés igencsak rezzenéstelen vizét kétségtelenül felkavarja.

Miről szól a Növekedési Hitelprogram?

Az MNB hitelprogramja három pilléren nyugszik:

1.Részben kedvezményes kamatozású refinanszírozási hitelt nyújt a kereskedelmi bankoknak, amit azok egy előzetesen vállalt keretösszegben, a meghatározott feltételek mellett továbbhiteleznek a vállalkozásoknak
2.A program másik eleme a deviza alapú hitelek arányának csökkenését kívánja elérni, olcsó forrást biztosít a forint hitellel történő kiváltáshoz.
3. Euro likviditást biztosító devizacsere tendereket tartanak összesen 8 különböző futamidő mellett. Ennek alapján mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra szeretnék csökkenteni a kéthetes MNB-kötvényben tartott pénzintézeti források állományát. (A bankok inkább hitelezzenek, mint MNB-ben tartják a pénzüket.)

Az első két pillér feltételei látszólag megkötik a kereskedelmi bankok kezét, de valójában csak némi korlátozásról van szó, marad terük a bankoknak bőven. A legfontosabb elvárás, hogy 2,5% lehet a maximum kamatmarzs, amibe az összes banki költségnek, garancia díjnak bele kell férnie. Ami még korlátozhatja a hitel felhasználását, az a szűk 3 hónapos folyósítási időtartam. Ha a bank nem folyósítja ki ez idő alatt a megnyert hitelkeretet, akkor drága rendelkezésre tartási díjat kell fizetnie. A kiadott hitelek futamideje maximum 10 év, a hitel összege pedig 3-3.000 millió forint lehet – tehát itt elég nagy a bankok mozgástere.

A fenti feltételek mellett különösen értékelendő, hogy 40 pénzintézet közül 36 jelezte részvételét a programban, ami rendkívül jó arány. A tervezett 250 milliárd forintos első csomag hitelkeretét végül 425 milliárdra emelték fel a bankok beadott igényléseinek ismeretében. A második csomag keretösszege is 30 százalékkal, 325 milliárd forintra emelkedik.

Az MNB várakozásai szerint az első hitelcsomagból kb. 50 százalék juthat új beruházásokra, ennyivel bővülhet a kis- és közepes vállalatok jelenlegi 3500 milliárdos hitelállománya. De a hitelkiváltásra történő felhasználást sem fogja az MNB bánni, hiszen végső soron ezzel is javul a KKV szektor jövedelmezősége és megerősödésük előbb-utóbb kedvező gazdasági folyamatok elindulását fogja magával hozni.

Mit várhat az MNB a Növekedési Hitelről?

Az MNB tudatában van annak, hogy ez a 750 milliárd forint – bár elsőre soknak tűnhet -, valójában a vállalati hitelpiacon nem elegendő a hitelezés beindításához, de a gazdasági növekedés megindításához sem. Ezért azt tervezik, hogy a Növekedési Hitel 3. pillérével fogják a bankokat további hitelezésre ösztönözni, az első két pillér a hitelpiac felébresztéséhez lesz csak elegendő.

Az első három hónapot esetleg újabb hitelkeret kibocsátása követheti – amennyiben az MNB úgy látja, hogy nem csak hitelkiváltásra, hanem beruházásokra is jutott a pénzből.

A bankok érdekei

A bankok hamar rájöttek, hogy ha már elkerülhetetlen az MNB hitelkeret megjelenése az ő piacukon, akkor luxus lenne kimaradni belőle. Egyszerű oka van ennek: az a nagybank, aki nem tud a vállalatai számára adni ebből a kedvező hitelkeretből, az könnyen elveszítheti az ügyfelei egy részét!
A hitelkeretet a bankok az alábbi sorrendben fogják felhasználni:
• Meglévő nagyvállalati ügyfélkör megtartása (hitelkiváltás és új hitel)
• Privilegizált ügyfélkör segítése (új hitel)
• Új ügyfelek szerzése

Aki nem tud ilyen hitelt a meglévő vállalati körében adni, az könnyen elveszítheti a legjobb minősítésű, számára fontos vállalatok körét, hiszen más bankok ezzel az olcsó forrással elcsábíthatják. Az MNB hitelkeret jól fel fogja rázni álmából a vállalati hitelpiacot!

Juthat a kisvállalkozásoknak az MNB hitelkeretről?

A bankok számára a hitelkeret folyósítása sok nyereséget nem hoz, hiszen a 2,5%-os kamatrésből kb. 1,5%-ot a kisebb és kockázatosabb ügyfélkör hitelezése esetén a bevont hitelgarancia társaságnak kell átadni, így nekik szinte semmi sem marad. A garanciadíj elkerülése miatt a hitelkeret első csomagját elsősorban tehát nem a kisvállalkozások fogják kapni ügyfélkör megtartását, bankhoz kötését fogja szolgálni.

A hitel felvehető maximális összege 3 milliárd forint, tehát kiszolgálható a nagyvállalati ügyfélkör. E mellett szól az is, hogy a rendelkezésre álló 3 hónap alatt a hitelkeretet kevés jó minősítésű cég között ki lehet folyósítani, de sok kisebb vállalkozás minősítésére és hitelgarancia biztosítására aligha van idő!

A kisebb vállalkozásoknak esetleg a második pillér devizahitel kiváltó forrására van esélyük. Ez az a hitelkeret, amelyből már a közepes, devizában eladósodott vállalatok is részesedhetnek.
A kisebb vállalkozások ismét csak azt fogják látni, hogy egy jó lehetőségből kimaradtak.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal