Kerékpározás fejlődése

Nemcsak a tavasznak köszönhető, hogy egyre több kerékpáros rója a hazai utakat: a Magyar Kerékpáros Klub felmérése szerint csak Budapesten háromszorosára nőtt a biciklisek száma az elmúlt 3 év alatt.

marketing ötlet, új vevők megszerzése.Számtalan pozitív hatása mellett a kerékpáros közlekedés sok veszéllyel is jár. A Generali adatai szerint leggyakrabban csonttöréssel végződnek a kerékpáros balesetek, amelyeknek ráadásul csaknem 80 százaléka gyermekekkel történik.

A közösségi közlekedés és a légszennyezettség szempontjából is örömteli tendenciát mutat a Magyar Kerékpáros Klub és a Critical Mass felmérése: a budapesti Múzeum körútra kihelyezett kerékpáros forgalomszámláló adatai szerint ugyanis az elmúlt három évben megháromszorozódott a biciklisek száma.

A Kerékpáros Kerekasztal Nemzeti Kerékpáros Koncepciója szerint Magyarországon kiemelkedő – Dániával közel azonos szintű – a kerékpáros közlekedés aránya, de a következő években további 2000 kilométernyi kerékpárút megépítése lenne szükséges ahhoz, hogy az ország teljes területén megfelelő körülmények között lehessen biciklizni.

A Generali Biztosító 2013-ban közel 190 olyan kárbejelentést regisztrált, mely különböző biciklis balesetekből adódott, ezeknek pedig mintegy 80 százalékában gyermekek is érintettek voltak. A kerékpárosok körében a leggyakoribb sérülés a csonttörés, a gyermekek aránya pedig megegyezik a balesetek számánál tapasztalttal.

A biztosító adatai alapján a legnagyobb, 1,2 millió forintnyi kárkifizetés a tavalyi évben egy középkorú kerékpáros balesetéből adódó nyaki gerincműtéthez köthető, ami jól mutatja, milyen súlyos sérülések fordulhatnak elő.

A baleseteken kívül a lopáskárok ellen is érdemes védekezni, évente ugyanis körülbelül 10 ezer kerékpárt tulajdonítanak el az országban, ráadásul ez a szám évről-évre növekszik. A Generali tapasztalatai szerint kerékpárlopások gyakran történnek a társasházi lakáshoz tartozó tárolókból, folyosóról, a családi házak kertjéből vagy melléképületből, különösen a nagy értékű kerékpárok esetében.
Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal