Később mész nyugdíjba, akkor tovább élsz

Aki tovább dolgozik és később vonul nyugdíjba, lényegesen jobb életesélyekkel vág neki a nyugdíjas éveknek – idéz a zoom.hu egy, a Statisztikai Szemlében megjelent kutatást. Ebből kiderült az is, hogy az alacsony jövedelmű nyugdíjasok halandósága 2,11-szer magasabb, mint az átlagnál nagyobb nyugdíjat kapó időseknél.

A rugalmas nyugdíjkorhatár lehetővé teszi – megfelelő szolgálati idő elérése esetén – a korhatár előtti nyugdíjazást. Ám nyugdíjkorhatár elérése előtt nyugdíjba vonulók halandósága 23 százalékkal magasabb, mint a nyugdíjkorhatár betöltése után nyugdíjba vonulóké.

A kutatók következtetése szerint az alacsony nyugdíjaknál a halandósági mutatókat a külföldön élő nyugdíjasok életkilátásai javították. A ONYF adatai szerint külföldre folyósított ellátások összege átlagosan 45 ezer forint volt a vizsgált 2015-ös évben. Ezek a kis összegű nyugdíjak jellemzően töredékellátások, vagyis annak élvezője néhány évet dolgozott Magyarországon, és most más országban él. A kutatók feltételezése szerint ezért életkörülményeik jobbak, mint a magyar kisnyugdíjasoké – ez magyarázta korábban az eltérésért trendtől.

A kutatás szerint elsősorban a férfiak esetében igazolható, hogy a magasabb jövedelműek tovább élnek; egyértelmű volt a javulás az összeg emelkedésével. A hölgyek esetében nem volt ilyen “tiszta” az összefüggés a jövedelem-emelkedés és a várható élethossz között. A fizetéseket öt szintre osztották, az alsó háromba eső nők várható élethossza pedig lényegesen nem tért el egymástól, ám ezeken felül emelkedett az életkor. A férfiak estében egyértelmű az összefüggés a jövedelem és a várható élethossz között, ami a kutatók szerint a magasabb iskolai végzettséget és az aktív életükben megszerzett stabilabb egzisztenciát tükrözi – állítja Marosi Judit és Molnár D. László a tanulmányban.
Forrás: zoom.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal