Kevesebb víz napenergiával

Arizonában, ahol az energiaellátás kétharmadát jelenleg a nukleáris, illetve széntüzelésű erőművekből nyerik, évente 56,75 milliárd liternyi vízmennyiség volna megtakarítható, ha szabadabb utat nyitnának a napenergia-hasznosításnak. Mindez annyira nem a távoli jövő, hogy a számítások szerint akár már egy évtized múlva el is érhető.

Évente 15 milliárd gallon víz megtakarítható lenne a napenergiával Arizonában – állapította meg egy friss kutatás, melyről a Cleantechnica számolt be. E szerint a jelenleg az erőművek hűtése során elhasznált vízmennyiségből ennyivel kellene kevesebb, ha a villamosenergia-termelést minél nagyobb arányban a háztetőkre költöztetnék.

A portál az Azcentralt is idézi, melynek a napokban Herbert Günther, az Arizonai Egyetem Vízgazdálkodási Tanszékének igazgatója mondta azt, hogy amennyiben a jelenlegi 1 százalékos “napos” részarányt 20 százalékig tornásznák fel Arizonában, úgy évi 56,75 milliárd liter (1 gallon = 3,745 liter) vizet tudnának évente megtakarítani. Jelenleg – az évek óta felfutóban lévő tetőtéri napenergia-termeléssel – úgy 750 millió liter vízmennyiség elhasználását tudják kiváltani.

Az arizonai áramtermelésnek ma mintegy kétharmada atomerőművekben, illetve széntüzelésű erőművekben történik. Itt ég az USA legnagyobb atommáglyája: a Palo Verde-i nukleáris erőmű teljesítménye nettó 3937 MW. Az állam egyetlen még működő szénbányája – a navajo és hopi területen lévő Kayenta – évente 7-8 millió tonna szenet “ad”, amit három, egyenként 750 megawattos erőművi blokkban el is égetnek. Az energiamixben további 25 százalékot a földgáztüzelésű erőművek termelik (amiben jelentős a potenciál a további növekedésre is, mivel az USA a “palagáz forradalom” eredményeképp hosszú időre önellátóvá vált, és jelentős, olcsó gázkapacitással rendelkezik). A “tortából” a maradék nagyobbik része jut a megújuló energiára, annak zöme pedig jelenleg – a Hoover-gátnak köszönhetően – vízenergiából származik. De van egy picike napenergia-szeletke is – nagy reményekkel.

Arizonában megírták már az állami megújuló energiás portfóliót, ez alapján tudható, hogy a forgatókönyv egyelőre a zöldenergia-szint 15 százalékra növeléséig tervez. Ez azonban a Cleantechnica szerint kiszámítható módon, könnyen felül is írható. Ehhez az amerikai szövetségi államnak azt az energetikai sajátosságát vették alapul, hogy bár Arizona a 15. legnépesebb állam az USA-ban, de az egy főre jutó energiafogyasztási rangsorban csupán a ​​43. Mindez annak köszönhető, hogy más államokhoz viszonyítva itt kicsi az ipari termelés részesedése. Ami azonban a lakossági energiafogyasztást illeti: az arizonai áramfogyasztás negyede az otthonok klímaberendezéseit működteti (amivel viszont az Amerikai átlagnak – ami 6 százalék – a bő négyszeresét fogyasztják el).

Ebből az a lehetőség rajzolható ki, hogy ha az otthonok a saját energiaszükségletének a jelenleginél lényegesen nagyobb részét is képesek lennének megtermelni (például a háztetőkre szerelt napelemrendszerek segítségével), akkor azzal látványos erőművi kapacitásokat – és így a hűtésre használt vízmennyiséget is ki tudnak váltani. 2013-ban a villamosenergia-fogyasztás 7,8 százaléka származott Arizonában megújuló energiából, de a napenergia-termelés iránti fogékonyság csak az utóbbi években jelent meg; 2010-2013 között évente átlagosan 142 százalékkal nőtt. A Napenergia Szövetség (Solar Energy Industries Association: SEIA) adatai szerint Arizonában jelenleg 2143 MW napenergia-teljesítmény dolgozik, és ez Amerikában (Kalifornia mögött) a 2. helyre rangsorolja.

Ami a lehetőségeket illeti: kiszámolták már azt is, hogy amennyiben az utóbbi évek tempója továbbra is tartható marad, 2025-ig elérhetővé válik, hogy napenergiával állítsák elő a tejes arizonai villamosenergia-szükséglet negyedét. Bővülésre a tér adott, mert mint azt az állami környezetvédelmi hatóság megállapította: Arizona a saját összfogyasztásának akár 300-szorosát is képes lenne napenergiával megtermelni.
Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal