Kevesebbet dohányzunk?

Kevesebbet költöttünk tavaly szeszes italra és cigarettára – ez is kiderült a KSH Magyarország 2013 című kiadványából.

„A legnagyobb mértékben a szeszes italokra és dohányárukra fordított kiadások estek vissza, reálértéken több mint tizedével, ezen belül a dohányáruk fogyasztása 17, a szeszes italoké pedig mindössze 1 százalékkal csökkent” – írták. Hozzáteszik: a dohányáruk jelentős drágulása (19 százalék), valamint a trafikrendszer bevezetése következtében a lakosság dohányzási szokásai átalakultak: cigarettavásárlásra a háztartások reálértéken ötödével kevesebbet, dohányáru vásárlására ugyanakkor tizedével többet költöttek, mint a megelőző évben.


A jövedéki adóból 897 milliárd forintnyi bevétele keletkezett a költségvetésnek, 3,5 százalékkal kevesebb, mint 2012-ben. A csökkenés a KSH szerint meghatározóan a dohánygyártmányok 345 milliárd forintról 312 milliárd forintra mérséklődő jövedékiadó-bevételének tulajdonítható, ami többek között a cigarettaforgalom csökkenésével magyarázható.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint 2013-ban 9,3 milliárd darab cigarettát bocsátottak az országban szabad forgalomba, 26 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Az év második felében a csökkenés mértéke 35 százalékos volt, amit a dohánytermékek kiskereskedelmét érintő jogi szabályozás év közbeni megváltozása is befolyásolt.

Forrás: vg.hu

BankWeb kiegészítés:

Nem dohányzunk kevesebbet, csak illegális forrásból szerezzük be a szívnivalót.

Ez történik, amikor az állam túladóztat egy területet – hihetetlenül megerősödik a fekete kereskedelem. A dohány áruk erre a legjobb példa, de az alkoholnál is erősödik az  ellenőrizetlen, zugfőzős forgalom.

A fenti folyamatok nem csak az állami bevétel apadása miatt kedvezőtlenek, hanem azért is, mert az egészségtelen, veszélyes és sokkal károsabb minőségű termékek fogyasztása nő és ez egészségromláshoz vezet. Ami növekvő állami kiadásokat hoz magával az egészségügyben.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal