K&H Bank és a munkahelyteremtés

Létrejött az egyetlen olyan hazai hulladékkezelő- és hasznosító üzem, amelyben Magyarországon egyedülálló technikának köszönhetően bármilyen használatból kivont elektromos- és elektronikai berendezés károsanyag-kibocsátás nélkül újrahasznosítható.

kh-logoA karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. ezzel 170 új munkahelyet teremtett a térségben. A több mint 3,5 milliárd forintos beruházás az Európai Unió támogatásával és a K&H finanszírozásával valósult meg.

„Az országban létrejött és megkezdte működését az első olyan hulladékkezelő- és hasznosító üzem, amely Magyarországon is lehetővé teszi bármilyen leselejtezett, illetve használatból kivont elektromos- és elektronikai eszköz – beleértve az eddig csak külföldön ártalmatlanítható hűtőgépek – begyűjtését, azok EU-komfortos előkezelését, és a feldolgozás során kinyert hulladék anyagok újrafeldolgozását” – adott tájékoztatást Margl István, az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója.

A karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. fejlesztése mintegy 3,53 milliárd forintból valósult meg, amelyhez az Európai Unió a teljes összeg 50%-áig biztosított támogatást, míg a K&H közel 2,5 milliárd forintot nyújtott a beruházást megvalósító Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. rendelkezésére. „A hazai hulladékgazdálkodás szempontjából rendkívül szükségszerű, a térségben mintegy 170 új munkahelyet létrehozó projekt megvalósulásához a K&H Bank beruházási hitelt, forgóeszközhitelt és bankgaranciát biztosított a cég részére” – tájékoztatott Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóság vezetője.

A beruházás létrejöttét indokolja, hogy az idei Országos Hulladékgazdálkodási Tervben meghatározott elvárások szerint 2016-ra a forgalomba helyezett elektronikai készülékek 65 tömeg%-os visszavétele, és a visszavett berendezések 85%-os hasznosítása a cél. Emellett a válságot megelőző évek vásárlási hulláma miatt az akkor használatba helyezett háztartási gépek elhasználódása és leselejtezése egyre időszerűbb, így jelentős elektronikai hulladék képződése várható a következő években. Az elektronikai hulladékok feldolgozása során keletkező hulladékok kis mértékben kerülnek ártalmatlanításra illetve lerakásra, míg nagyobb részüket újrahasznosítják, mivel a megfelelően ártalmatlanított és szétszedett berendezések alkatrészeinek nagy részét kiválóan újra fel lehet dolgozni.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal