Ki lett a Figyelőnél az Év Embere?

A Figyelő gazdasági hetilap minden év elején megválasztja “Az Év Emberét”. A 2015-ös teljesítménye alapján Demján Sándor üzletembert választották díjazottnak. Az elismerést Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Lambert Gábor főszerkesztő adta át.

A Figyelő Az Év Embere díját az a személy kaphatja, aki a magyar gazdasági, kulturális, tudományos vagy sportéletben kiemelkedőt alkotott, teljesítménye nemzetközileg is elismert, és üzletileg transzparens módon, a szabad piaci verseny szabályai szerint mérhető eredményt tudott felmutatni.

Még 2014-es teljesítménye alapján Hosszú Katinka volt az első Az Év Embere díjazottja az akkori, kiemelkedő úszó és pénzügyi teljesítménye eredményeképpen. (Az úszónő tavalyelőtt öt világrekordot ért el, 68 világkupa-érmet (közte 51 aranyat) nyert. 122 győzelmével immár ő vezeti a világkupa történet örökranglistáját.)

Hasonló tettet vitt véghez Demján Sándor is, annyi különbséggel, hogy ő – koránál is fogva – jóval hosszabb ideje nyújt csúcsteljesítményt. Tavaly a nemzetközi TPG csoportnak értékesítette a TriGranit csoport mintegy harmadát, több mint félmilliárd euróért. Bár mintegy tízmilliárd forintot bukott az Arcadom csődjén, 2015-ben bár nem kötelezte rá semmilyen írott szabály, mégis fizetett a tényleges munkát elvégző alvállalkozóknak, holott neki, mint fővállalkozónak nem vagy csak kisebb részben fizettek. Egymillió eurót is felajánlott a menekült gyerekek ellátására. Lengyelországban 2015-ben életműdíjat is kapott egy nemzetközi zsűritől, főként a TriGranit ottani fejlesztéseinek köszönhetően. A TriGranitot ezen kívül november végén a Property Company of the Year 2015 – Europe (Az Év Ingatlanvállalata) és az Outstanding Contribution 2015 – Europe (Az Év Kimagasló Teljesítménye) kategóriájában is díjazták a rangos World Finance Award-on.

„Köszönöm a Figyelő szerkesztőségének, hogy rám szavaztak és a Demján-csoport vezetőinek s dolgozóinak, hogy ezt a kitüntető címet megkaphattam. Az Európa Legjobb Ingatlanfejlesztője díj és az Emberi Méltóságért kitüntetés mellett a legrégebbi s az általam a legjobbnak ítélt Figyelő gazdasági hetilap elismerése emlékezetessé teszi számomra a 2015-ös évet. Érdekes egybeesés, hogy a Figyelőtől 1988-ban az Év Menedzsere elismerést kaptam, akkor írtuk alá a megállapodást a magyarországi Suzuki gyár létesítéséről. A Magyar Hitelbanknak, amelyet akkor én vezettem, nagy szerepe volt az autóipar magyarországi megteremtésében, amire igen büszke vagyok a mai napig. Arra is, hogy a hitelbank több száz vegyes vállalatot alapított, így az akkoriban beáramló, első hárommilliárd dollárnyi működő tőkének a hetven százalékához valamilyen módon közöm volt. Sokat jelentett Magyarországnak, hogy előbb be tudott csatlakozni a nyugati vérkeringésbe, mint a szomszédai. Mint ahogy remélem, sokat jelent az is, hogy meggyőztük a TPG-t, hogy továbbra is Magyarországon legyen a TriGranit központja.” – nyilatkozta Demján Sándor a Figyelőnek.

A vele készült interjú a Figyelő eheti számában olvasható.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal