Ki tud megtakarítani?

2011-ben még az emberek 40, ma 18 százalékuk tud nyugdíjas éveire előtakarékoskodni – derült ki a Generali Biztosító reprezentatív felméréséből. Pedig 1980-ban 4 aktív dolgozóra jutott 2 eltartott, most pedig 4 aktívra 3 eltartott jut. A megkérdezettek 47 százaléka úgy gondolja, hogy a nyugdíjából nem fog tudni megélni.

Nyugdíj célú megtakarítás, befektetés hosszú távra. Ingatlan és arany, külföldi befektetések.Míg 2011-ben a megkérdezettek 40 százaléka tudott nyugdíjas korára megtakarítani, addig tavaly ez az arány 18 százalékra csökkent – mondta Paál Zoltán, a Generali Biztosító személybiztosítási vezérigazgató-helyettese szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Az 1200 fős, reprezentatív mintán végzett felmérés szerint a havi jövedelem 4 százalékát, 5-6 ezer forintot takarítanak meg azok, akik erre képesek.

A megkérdezettek 47 százaléka vélte úgy, hogy a nyugdíja nem lesz elég a megélhetésére – ismertette az adatokat a vezérigazgató-helyettes.

Kifejtette, az alapvető probléma a trendek szerint az, hogy míg 1980-ban 4 aktív dolgozóra jutott 2 eltartott, addig most 4 aktívra 3 eltartott jut, 2050-ben viszont már 6 nyugdíjast tart majd el 4 aktív.

A Generali felmérése szerint a nyugdíjas korukra félretevők 48 százaléka az önkéntes nyugdíjpénztárba utalja a pénzt. Az életbiztosítást választók aránya 25 százalék, bankszámlán köt le pénzt 17 százalékuk, a magán nyugdíjbiztosítóknak pedig 13 százalékuk tagja.

Az 50 év feletti megtakarítók aránya jobb az átlagnál, 30 százalékot tesz ki, míg a magasabb jövedelműek 48 százaléka tesz félre nyugdíjas korára.

Világprobléma, hogy a nyugdíjasok aránya növekszik és bizonytalan az öregkori ellátásuk – mondta a tájékoztatón Holtzer Péter nyugdíjszakértő, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal korábbi elnöke. A megoldások lehetséges módjairól elmondta: tovább kell dolgozni, fontos a személyes megtakarítás és felértékelődik a foglalkoztatói nyugdíj szerepe is.

Jelenleg a nyugdíj az utolsó nettó bér 80-90 százaléka Magyarországon. Ez az évszázad közepére visszaesik 50 százalékra. Ahhoz, hogy maradjon a jelenlegi arány, a munkába állástól a havi bér 10-15 százalékát kell megtakarítani – vázolta a megoldást a szakértő.

Miután a nyugdíjcélú életbiztosítás után 20 százalék szja-kedvezmény jár ettől az évtől, várhatóan felértékelődik ez a megtakarítási forma, mivel azonos pozícióba került az önkéntes nyugdíjpénztárral és a nyugdíj-előtakarékossági számlával – vélekedett Schaub Erika, a Generali személybiztosítási igazgatója.

Aki havi 15 ezer forintot tesz félre életbiztosításban, 7 százalékos vélt hozammal, 20 év múlva 9,9 millió forinthoz jut az adójóváírással együtt – vázolt egy példát az igazgató.

Forrás: hvg.hu

BankWeb kiegészítés:

Ha látni szeretné a jövő gazdasági trendjeit, azokat a megtakarítási és befektetési megoldásokat, amelyek a biztonságot megteremthetik az Ön számára is, akkor jöjjön el a Befektető Iskola következő előadására vagy kérjen személyes tanácsadásra időpontot.

dr.Tatár Attila

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal