Kiberbűnözők a vagyonkezelők ellen

A kiber bűnözők az utóbbi időben egyre többször lovasítanak meg fontmilliókat úgy, hogy vagyonkezelők mobiljait is laptopjait törik fel – írja a Financial Times. Az elmúlt négy hónapban legalább hat ilyen eset történt Londonban. A helyi rendőrség részben ezért is bővíti kiber bűnözés-üldözési részlegét jövőre 400 fővel.

Az elmúlt négy hónapban legalább hat olyan eset történt, amikor vagyonkezelők laptopjának vagy mobiljának rendszeréhez fértek hozzá kiber bűnözők, majd fontmilliókat csapoltak le a vagyonkezelők ügyfeleinek számlájáról. A Kroll kockázatkezeléssel és nyomozással foglalkozó ügynökség kiber bűnözési osztálya derített fényt a lopásokra. A részleg vezetője EJ Hilbert, az FBI egyik korábbi anti-terrorista ügynöke nyilatkozott erről a lapnak.

A vagyonkezelők eszközeit forgalmas helyeken, például reptereken és hotelekben, fertőző wifi hálózaton keresztül érik el a hackerek. Ezután a vagyonkezelők nevében küldött e-mailekben utasítják a klíring bankokat arra, hogy utaljanak át pénzösszegeket az ügyfelek egyes számláiról. Mivel a bankok ilyenkor a tranzakciót megerősítő e-maillel válaszolnak, a hackerek egy szűrővel megakadályozzák, hogy a bankok levele eljussanak az áldozatok fiókjába, majd saját maguk erősítik meg az átutalási szándékot.

“Ez ijesztő. Vagyonkezelőket használnak fel arra, hogy több millió dollárt lopjanak el ügyfeleik számlájáról. Európa és a Közel Kelet 3-5 évvel van lemaradva Amerikától (a kiber bűnözés elleni küzdelemben – szerk.)” – mondta el Hilbert. Tavaly 60 százalékkal nőtt az ilyen típusú visszaélések száma Londonban, ezért a városi rendőrség jövőre 400 fővel bővíti kiber biztonsági részlegét.

Forrás: portfolio.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal