Kína földet vásárol

Kína Ukrajnában akkora termőföldet vásárol, mint amekkora méretű Németország Brandenburg tartománya.

A Xinjang Production and Construction Corps (XPCC) állami vállalat erről szóló szerződést irt alá a KSG Agro ukrán mezőgazdasági céggel. Első körben Kína 100 ezer hektárnyi termőföldet vásárol, ez a mennyiség hárommillió hektárra növekszik majd. Ez a földterület Németország teljes szántóföldje egyharmadának felel meg.

Ukrajnában a következő ötven évben gabonaféléket termesztenek és sertéseket tenyésztenek a kinai piac részére. A kínai állami konszernek évek óta vásárolnak termőföldet az egész világon. A kinai termőföld ugyanis nem biztosítja a milliárdos lakosság ellátását. Kína területének mindössze kilenc százaléka alkalmas földművelésre.

Ezen kívül az ország rohamos gazdasági növekedése az utóbbi években a termőföld jelentős részét megfertőzte. Ezért a pekingi kormány évek óta olyan politikát követ, hogy az élelmiszert külföldről szerzi be. Termőföldet mindenekelőtt Afrikában, Dél-Amerikában vásárol. Legutóbb az észak-kínai Beidahuang mezőgazdasági konszern 234 ezer hektár termőföldet vásárolt Argentínában, szójabab termesztésére.

Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal