Kína: jövedelmi egyenlőtlenségek

A kínai háztartásoknak körülbelül az egy százaléka birtokolja a nemzeti vagyon egyharmadát – számolt be a kínai állami média a hétvégén, egy az elmúlt évek adataira támaszkodó kutatás eredményéről.

megújuló energia, kockázati tőke és beruházás finanszírozás. Banki hitel helyett.A Peking Egyetem tanulmányának következtetései ismét arra figyelmeztetnek, hogy a világ legnépesebb országában rendkívül egyenlőtlenek a jövedelmek, és tovább nőnek a különbségek. A háztartások átlag nettó vagyona 2012-ben 439 ezer jüan (16,3 millió forint) volt, 17 százalékkal több, mint 2010-ben – derült ki az egyetem társadalomtudományi intézetének felmérésből.

Mint kiderült, a csúcson lévő egy százalék kezében összpontosul a nemzeti vagyon több mint egyharmada, míg a háztartások (családok) legalul elhelyezkedő 25 százaléka a nemzeti vagyonnak mindössze az 1 százalékával rendelkezik. A tanulmány egy kiterjedt, országos vizsgálatra alapozta következtetéseit. Azt is kiderítették, hogy a háztartások csaknem 75 százalékának vagyona ingatlanokból származik.

A kínai állami vezetés évtizedek óta azt ígéri, hogy a jövedelmek igazságosabb elosztását szem előtt tartva mindent megtesz a térségek és az emberek, a foglalkozások közti jövedelemkülönbségek csökkentésére, de minden jel szerint az erre irányuló erőfeszítések eddig nem bizonyultak hatékonynak.

Ezt igazolta az Ázsiai Fejlesztési Bank idén kiadott jelentése is, amelyben a jövedelemkülönbségeket kifejező Gini-index Kínában, csakúgy mint Indiában, vagy például Bangladesben, jelentős mértékben nőtt; egyes megfigyelők szerint a kelet-ázsiai országban a társadalmi stabilitást veszélyeztető szinthez közelít.
Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal