KKV: némi hangulat javulás

Hangulatjavulás tapasztalható a hazai kkv-k körében, mivel a tavalyi évi bizonytalanságot követően jelentős mértékben emelkedett a K&H kkv bizalmi index. Az optimizmus főként azzal magyarázható, hogy a gazdaságpolitikát, a közterheket valamint a vállalati hitelkamatokat tekintve is bizakodóbbak a vállalkozások.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőinek megkérdezésén alapuló K&H kkv bizalmi index értéke az elmúlt évben tapasztalt nagyfokú bizonytalanságot követően ismét növekedést mutat. Az index értéke 9 pontos emelkedést követően jelenleg -26 ponton áll, de még kérdéses, hogy az 5. negyedéve tartó fel-leingadozás után a mostani növekedés tartósnak bizonyul–e. Az optimizmus minden árbevétel kategóriában megfigyelhető, azonban a mikrovállalkozások várakozásai fordultak leginkább pozitív irányba. A különböző ágazati szektorok közül továbbra is a mezőgazdasági cégek a legoptimistábbak, míg a szolgáltató szektorban csupán enyhe javulás látható.

A vállalkozók optimizmusa leginkább a gazdaságpolitikával, a közterhekkel, valamint a vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások javulásával magyarázható. „A legutóbbi felmérés eredményei azt mutatják, hogy a gazdaságpolitika és a közterhek megítélése is javulni tudott. Ez egyrészt annak tudható be, hogy nőtt azon cégek aránya, akik szerint a kormányzat a következő 1 évben vállalkozásbarát intézkedéseket hoz majd, másrészt egyre többen számítanak a közterhek csökkenésére vagy stagnálására. Növekedett azon cégek aránya is, amelyek alacsonyabb hitelkamatokra számítanak a közel egy éve csökkenő jegybanki alapkamattal összefüggésben” – mondta el Németh László a bank kkv szakértője.

Mindeközben jelentősen romlottak a szállítókkal és az európai uniós pályázatokkal kapcsolatos részindexek. „A szállítókkal kapcsolatos negatív várakozások mögött az egyre növekvő szállítási határidők és a beszállítókkal kapcsolatos csökkenő elégedettség áll. Emellett a EU pályázatok részindex zuhant a legnagyobb mértékben, 13 ponttal. Ennek oka a pályázati lehetőségek szűkülése, hiszen csökkent azon cégek aránya, amelyek az elmúlt hónapokban hallottak vagy olvastak olyan pályázati lehetőségről, ami komolyan érdekelheti a céget (35%). Ennek következtében az egy vállalkozásra eső benyújtott pályázatok átlagos száma 3,5-ről 2,7-re csökkent és az elnyert pályázatok száma is 1,6-ról 1,4-re esett vissza” – tette hozzá Németh László.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal