Kórokozók a bankjegyeken

A MasterCard legújabb felmérése szerint az európaiak többsége biztos benne, hogy a készpénz többnyire piszkos és hemzseg a baktériumoktól, sőt a megkérdezettek 57%-a szerint a bankjegyek és az érmék egyenesen a legkevésbé higiénikus mindennapi tárgyak. Messze megelőzik a mozgólépcsők kapaszkodóját, melyet csupán a válaszadók 24%-a tartja a legpiszkosabbnak.

Ezzel egyidejűleg az Oxfordi Egyetem munkatársai megvizsgálták, valójában mennyire szennyezett a készpénz. A kutatók megállapították, hogy az átlagos ideje forgalomban lévő, Európában használt bankjegyek felületén egyidejűleg több mint 26 ezer baktérium található. Sőt, a frissen kibocsátott bankókon is több, mint 2,400 baktériumot fedeztek fel.

Forint árfolyam, gazdasági növekedés. Forex kereskedés és tőzsdetanfolyam.Ian Thompson az Oxfordi Egyetem professzora szerint az európai fogyasztók véleménye nincs messze az igazságtól. „A vizsgált euró-bankjegyek átlagosan 11 ezer baktériumot hordoztak, melyek közül több fertőzések terjesztésére is képes. A korábbi, bankókon végzett kutatásaink kimutatták, hogy a készpénzen esetenként megtalálható olyan, potenciálisan az emberre nézve is veszélyes baktérium, mint a légzőszervi, húgyúti és sebfertőzéseket okozó Klebsiella vagy egyéb enterobaktériumok. A bankjegyek élete és az egyes baktériumok terjedése közti összefüggés pontos feltárása céljából mindenképp érdemes lenne egy globális kutatás elvégzése” – tette hozzá az Oxfordi Egyetem professzora.

A MasterCard megbízásából készült kutatás kimutatta azt is, hogy bár az európai valuták közül az euró a legkevésbé fertőzött baktériumokkal, azonban ezek a bankjegyek is több, mint 11 ezer bacilust hordoznak, négyzetcentiméterenként közel 75-öt. Az öreg kontinensen a leginkább fertőző valuta a svéd korona, ezt vizsgálva a kutatók 39,600 baktériumot fedeztek fel, négyzetcentiméterenként 246-ot.

Hemberger András, a MasterCard igazgatója hozzátette „a kutatásunk során bebizonyosodott, hogy nem alaptalan az a nézet, miszerint a bankók a leginkább szennyezett tárgyak azok közül, amelyekkel nap mint nap kapcsolatba kerülünk. Ez egy újabb ok arra, hogy a fogyasztók készpénz helyett a bankkártyájukat használják vásárlásra, hiszen a plasztik nem csak kényelmesebb, de higiénikusabb is. Jóllehet, ma még sokszor a plasztikkártyát is kiadjuk a kezünkből, amikor fizetünk – bár ezt egyre kevesebbszer tesszük, az érintéses fizetési technológia terjedésével, – fontos különbség azonban, hogy a bankkártyát lehet tisztítani, míg a készpénzmosást nem feltétlenül javaslom senkinek” –tette hozzá a MasterCard igazgatója.

One thought on “Kórokozók a bankjegyeken

  1. Gaál Csaba

    Évek óta nem jártam metróval a valamikori Moszkva téren ,nem ismerem a mai helyzetet de nem tudom azt elképzelni ,hogy a mozgólépcső korlátjánál bármi is mocskosabb lehet a földön .Szerintem nem papírban kéne gondolkodni hanem inkább érmében aminek valós értéke van .Az ezüst kiválóan megfelelne a célra mert tudtommal az antibiotikumok után vagy előtt az ezüst írtja leghatékonyabban a baktériumokat .

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal