Korrupció a vatikáni bankban

Lemondott a vatikáni bank elnöke és elnökhelyettese is három nappal azután, hogy Nunzio Scarano olasz püspököt korrupció és csalás miatt letartóztatták.

Paolo Cipriani és Massimo Tulli hétfőn nyújtotta be lemondását, három nappal azután, hogy a korrupcióval és csalással gyanúsított salernói püspököt, Nunzio Scaranót, egy brókert és egy volt titkosszolgálati személyt is őrizetbe vettek a Vatikánban.

Scarano püspök svájci “barátaitól” 20 millió eurót próbált egy magángépen átcsempészni, amelyhez a volt titkosügynök segítségét kérte, aki a munkáért 400 ezer eurót kapott volna. A püspök ellen két hete a salernói ügyészség is vizsgálódni kezdett egy 560 ezer eurós pénzmosási ügy miatt, tegnap pedig felfüggesztették Apostoli Szék Vagyonkezelőségében (Apsa) viselt tisztségéből.

Scarano püspök a svájci számlákon felhalmozott pénzeket a vatikáni bankbéli számlájáról utalta át, ahova azok adományként érkeztek be. Az adományok a tranzakciókat vizsgáló hatóságok szerint valójában a Scarano vállalkozó ismerősei által Svájcba menekített összegek voltak, az ügyészség pedig azt sem zárta ki, hogy a püspök az Apsa vagyonának egy részét is Svájcba utalta át.

Ferenc pápa még a múlt héten egy ötfős konzultatív bizottságot hozott létre a vatikáni bank megreformálására, és az ottani munka kivizsgálására.

Forrás: hvg.hu

BankWeb kiegészítés:

Egy olyan világban élünk, ahol minden erkölcsi alap elporlad: a hit nem támaszkodhat az egyházra, mert az inkább világi intézmény, mint spirituális központ és irányt mutató fáklya.

Mit gondolnak a vallásos emberek, amikor egy püspök ilyen ügyletekbe keveredik? Ennyire kell a Vatikánnak a pénz? Milyen ügyletek és kapcsolatok lehetnek még a háttérben?

A kisember – a mai szürreális világban – arra a következtetésre jut, hogy neki egyedül kell túlélnie mindent, már senkire sem számíthat: Istennel is neki kell tartania a kapcsolatot. :)

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal