A leggazdagabb 85

A világ 85 leggazdagabb embere annyi vagyon felett rendelkezik, mint a világ legszegényebb 3,5 milliárdja. Az adatot az Oxfam nemzetközi jótékonysági szervezet hozta nyilvánosságra.

A világ 85 leggazdagabb embere annyi vagyon felett rendelkezik, mint a világ legszegényebb 3,5 milliárdja. Az adatot az Oxfam nemzetközi jótékonysági szervezet hozta nyilvánosságra – írja az Independent. A szervezet a Világgazdasági Fórum (WEF) kezdete előtt publikálta jelentését.

A szervezet szerint a világ leggazdagabbjai 1700 milliárd dolláros vagyonon ülnek, a leggazdagabb a mexikói telekomunnikációs mogul, Carlos Slim a maga 73 milliárd dolláros vagyonával. Slim után jön Bill Gates 67 milliárd dollárral; a listán összesen 31 amerikai található. A nők közül Liliane Bettencourt a leggazdagabb 30 milliárd dolláros vagyonnal.

Az Oxfam azt is kiszámolta, hogy a világ vagyonának a felét, 110 ezer milliárd dollárt a népesség egy százaléka birtokolja. Az emberek 70 százaléka pedig olyan államokban él, ahol a gazdagok és szegények közötti különbség nőtt az utóbbi 30 évben a szervezet szerint. A szervezet szerint mindez komoly hatással is jár az országok politikai és gazdasági berendezkedésére, mivel az átlagpolgárok egyre inkább elszeparálódnak a gazdasági és politikai hatalomtól, ez pedig társadalmi feszültségeket okozhat, ami teljes káoszba torkollhat.


Az Oxfam jelentésében azt is megjegyezte, hogy becslésük szerint a világ gazdagjai 18,5 ezer milliárd dollárt rejtegetnek offshore számlákon.

Baj lesz

A gazdasági erőforrásoknak ez a masszív koncentrációja egy kisebbség kezében számottevő fenyegetést jelent a politikai és gazdaági rendszerekre – vélik az Oxfam elemzői. Ahelyett, hogy az emberek közelebb kerülnének egymáshoz, egyre nagyobbra nő a távolság köztük. A gazdasági-politikai szakadék kiélezi a szociális feszültségeket és a társadalmak kohéziójának megbomlásával fenyeget.

Az Oxfam hat országot – Brazíliát, Dél-Afrikát, az Egyesült Államokat, Indiát, Nagy-Britanniát és Spanyolországot – szondázta meg felmérésében. Kiderült, hogy sok olyan törvényük van, amely kifejezetten a gazdagok javát szolgálja. Ennek megfelelően az emberek többsége úgy gondolja, hogy a jogszolgáltatás a jómódúaknak dolgozik. Az Oxfam ezért jónak látná, ha a gazdagok legalább az adóikat befizetnék és nem használnák a pénzüket politikai befolyás szerzésére.

Zsebre tett állam

Kiemelkedik a vizsgált országok közül az 1,2 milliárd lakosú India példája. Egy évtized alatt hatról 61-re emelkedett az ország milliárdosainak száma, akik együtt 250 milliárd dollár felett rendelkeznek. Ami azonban még riasztóbb: ez a szűk elit 2008-ban az ország vagyonának 26 százalékát birtokolta, míg alig öt évvel korábban, 2003-ban még csupán 1,8 százalék volt ez az arány.

India mágnásai az úgynevezett rent thick gazdasági ágazatokban szedték meg magukat – ezek olyan iparágak, ahol a profit ritka erőforrások megszerzésétől függ. Emiatt a tulajdonságuk miatt az ilyen üzletágakba csak a kormány engedélyével lehet beszállni. A dúsgazdagok jelenléte arra utal, hogy megvesztegetéssel jutottak hozzá az engedélyekhez, azaz az állam jelenléte nem a társadalom közös vagyonának gyarapodását, hanem egyesek további privát vagyonosodását segítette.

Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal