Lehallgatási rekord – új technológia

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) technikailag képes arra, hogy egy bizonyos ország összes telefonbeszélgetését letöltse és egy hónapig tárolja – ezt írta a The Washington Post internetes kiadása.

Az amerikai titkosszolgálat olyan programot fejlesztett ki, amely képes egy egész ország távközlési kommunikációját figyelni és tárolni. Az NSA Mystic nevű rendszer 2009-ben lépett működésbe és 2011-ben érte el a teljes kapacitását, méghozzá egy célország ellen – írja a lap.

Amerikai kormányzati kérésre hivatkozva a cikk szerzője nem nevezi meg ezt a célországot, valamint nem pontosítja azon országok listáját sem, ahol a jövőben esetleg alkalmazhatják a megfigyelési rendszert. A cikk szerzője Edward Snowden volt NSA-alkalmazott által átadott újabb dokumentumokra hivatkozik.

Tavaly júniusban Snowden leleplezései után az NSA kémtevékenységeinek egész sora látott napvilágot. Az NSA a terrorgyanús személyek elleni megfigyelés során nemcsak magánszemélyek e-mail-üzeneteit és telefonhívásait figyelte, hanem vezető külföldi politikusok telefonhívásait is lehallgatta, köztük Angela Merkel német kancellárét. A lehallgatási botrányra válaszul Barack Obama amerikai elnök bizottságot jelölt ki a megfigyelési programok felülvizsgálatára.

Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal