Magánhitel, kölcsön biztosítéka és a váltó

Sajnálatos, hogy a váltót kevesen ismerik, pedig a felhasználása valóban sokoldalú és nagyon jól átlátható, korrekt üzleti körülményeket teremthet.

Ha azt mondom, hogy a váltó egy egyoldalú és jogcímmentes pénztartozást megtestesítő, forgatható értékpapír, akkor adtam egy definíciót, de semmivel sem járultam hozzá a váltó használatához és megértéséhez. Ezért aztán inkább konkrét példákon keresztül igyekszem bemutatni, hogy miért tartom hasznos eszköznek a mai gyorsan változó világban is a váltót.

Vállalkozások külföldi terjeszkedése

Magyarország kis ország, nyitott gazdasággal, így egyértelmű, hogy egy vállalkozás csak akkor fejlődhet gyorsan és naggyá, ha nyit az export lehetőségek felé. A világ legkönnyebb dolga vevőt találni, a nehézséget inkább az jelenti, hogy hogyan bizonyosodhatunk meg a fizetőképességéről és hajlandóságától. Tehát olyan módszert kell választanunk az ügylet pénzügyi lebonyolításához, amely biztosítja számunkra, hogy a pénzünket a szállítást követően meg is fogjuk kapni. Erre több megoldás is adódik (akkreditív, előre fizetés, banki zárolás, csekk, stb.) és bár kevésbé ismert, de a fejlett országokban elterjedt megoldás a váltó használata.

Magánhitel és annak biztosítéka

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy az egyik barátunkon, családtagunkon segíteni szeretnénk, tudjuk, hogy az anyagi problémái megoldhatóak, de hogyan adjuk oda neki a pénz – ha biztosak akarunk lenni abban, hogy azt vissza is kapjuk. A bizalom szép dolog, de az üzleti életben nincs barátság: valami fedezetet kell kérnünk. Sokan alkalmazzák ilyenkor a jelzálog vagy zálog fedezetet, azonban ennek érvényesítése hosszadalmas és körülményes, nem beszélve az ügyvédi, végrehajtási és egyéb költségekről.

Magán jellegű kölcsön esetén a váltó azért a legjobb megoldás, mert egyszerű, gyors az alkalmazása, és ami a legfontosabb az érvényesíthetősége is a legjobb. Tehát ha nem minden úgy alakul, ahogyan azt terveztük, akkor ezzel az “eszközzel” juthatunk a leggyorsabban és biztosan a pénzünkhöz.

A váltó lehet fedezeti váltó is és önmagában önálló tartozást megtestesítő eszköz is. És akkor arról a számtalan lehetőségről nem is beszéltem, amely a váltó forgathatóságából következik.

A váltó kiállítása egyszerűnek tűnik, azonban fel kell hívnom a figyelmüket arra, hogy amikor a követelésünket érvényesíteni szeretnénk, akkor kiderülhet, hogy mégis sok szempontra kellett volna gondolnunk az elején: a váltó használata gyakorlatot, összetett ismereteket igényel! Minden eset egyedi, mindig gondolni kell az összes várható és váratlan körülményre – ehhez pedig rutin és tapasztalat kell.

Javaslom, hogy minden üzleti, gazdasági “esemény” kapcsán gondolja végig, hogy nem lenne-e egyszerűbb és biztonságosabb a váltó használata?

Keressen meg és szívesen segítek egyedi váltóügylete megszervezésében, lebonyolításában.

dr.Tatár Attila
Telefon (hitelvonal): 20/462-88-50.
e-mail: info@bankweb.hu

 

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal