MÁJUSBAN INDUL AZ MFB PONTOK HÁLÓZATA

Lezárult a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közbeszerzési eljárása a Széchenyi2020 európai uniós fejlesztési programban elérhető, visszatérítendő támogatások új értékesítési hálózatának kialakítására. Az MFB Pontok hálózatában való részvétel jogát a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. konzorciuma nyerte el a pályázaton. Az első huszonhat MFB Pont a fővárosban és a megyei jogú városokban május második felétől várja a vállalkozásokat az első hiteltermékkel – nulla százalékos ügyfélkamat mellett.

Az 2014-2020-as uniós ciklusban elérhető források kihelyezésénél a Kormány kiemelt célja, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és minden eddiginél olcsóbban juthassanak forráshoz. A visszatérítendő támogatások terén jelentős, több mint 700 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, melynek mintegy 75%-át hirdeti meg a Kormány a ciklus első felében.

Az európai uniós, visszatérítendő források kialakításával, illetve az új értékesítési hálózat megszervezésével a Kormány az MFB-t bízta meg, amely közbeszerzést írt ki a hálózatban szerepet vállaló hitelintézeti partnerek kiválasztására. Az MFB stabil, tőkeerős, a legszigorúbb törvényi előírások mentén működő hitelintézeti partnereket keresett, melyek vállalták, hogy saját fiókhálózatukon belül, az MFB Pontok arculatával megkülönböztetett fiókokban közvetítik az uniós hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékeket. A kiválasztott közvetítő hitelintézetek minimális költségelismerés mellett teljesítményalapon, a kihelyezés arányában tarthatnak igényt közvetítői díjra, de ezt a költséget az új rendszerben már nem az ügyfeleknek kell megfizetni.

Az előző uniós ciklus tapasztalatai alapján az MFB új modellt dolgozott ki a visszatérítendő források közvetítésére. A legfontosabb újdonság, hogy az új rendszerben a közvetítő helyett az uniós programszámla viseli a hitelezési kockázatot, így a vállalkozások olyan kedvező feltételekkel juthatnak forrásokhoz, amelyre Magyarországon még nem volt példa. Május második felétől nulla százalékos kamat mellett is igényelhető visszatérítendő forrás.

A Kormány 2016. április 18-án megjelent határozatának értelmében az ütemezésben szereplő 442 MFB Pontot további, akár több száz Pont megnyitása követi majd, illeszkedve az ügyféligényekhez. Az MFB Pontok végleges számára az MFB tesz javaslatot, és 2016. május 20-ig közbeszerzést ír ki a hálózat bővítésébe bevont hitelintézeti partnerek kiválasztására, ezzel tovább bővülhet az MFB közvetítő partnereinek száma. A hálózat kiépítésének végső határideje nem változott, 2016. december 31-ig minden MFB Pont a vállalkozók rendelkezésére áll majd.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal