Márciusban jöhet a FED kamatemelés

Egyre több USA makroadat erősíti meg azt a várakozást, hogy a FED kamatot fog emelni. Feszült figyelemmel várja mindenki a március 15-i bejelentést….

A FED az utóbbi időkben intézkedéseit és bejelentéseit tekintve is roppant óvatos volt, azonban most már eljöhet a cselekvés ideje.
Az amerikai jegybank legutóbb decemberben 25 bázisponttal emelte az alapkamatot. A szakértők mostanáig arra számítottak, hogy legközelebb júniusban nyúlhatnak a kamathoz. Yellen legutóbbi bizottsági meghallgatásán már beszélt arról, hogy nem lenne okos dolog túl sokáig várni a kamatemeléssel, mert a túlzott kivárás a pénzügyi piacok stabilitását veszélyeztethetné.

Néhány perc alatt közel a duplájára ugrott a Fed márciusi kamatemelésének esélye a folyamatosan megjelenő kedvező makroadatok hatására, így már közel 70% valószínűséggel árazzák a befektetők a márciusi kamatemelés valószínűségét. A legújabb adat, ami a hirtelen ugrást előidézhette, az amerikai személyes kiadások árindexének megjelenése lehetett. Minél közelebb kerül ez a jegybank 2 százalékos inflációs céljához, annál nagyobb a kamatemelés valószínűsége.

Az utóbbi hetekben már megfigyelhető volt, hogy nőtt a márciusi kamatemelés esélye, azonban még ma reggel is csak 30 százalék körül volt a két héttel ezelőtti 15 százalék után az esély a CME Group Fed Watch Tool nevű eszköze alapján. Ez a valószínűség ugrott kora délután 68,6%-ra, így már kétharmados valószínűséggel árazzák a kamatemelést a befektetők.

Kíváncsian várjuk a Fed március 15-én érkező döntését, melyen most már egyre kevésbé okozna meglepetést egy 25 bázispontos emelés bejelentése.

dr.Tatár Attila

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal