Meddig növekszik az energiafelhasználás?

A világ energiafelhasználása nem növekszik tovább a végtelenségig annak ellenére, hogy az emberiség létszáma és igényei bővülnek – állítják amerikai kutatók, aki azt is megsaccolták, mikor éri el az energiafogyasztás a csúcsát. 

A világ energiafelhasználása az ipari forradalom kezdete, a XIX. század közepe óta irtózatos tempóban nő, és látszólag semmi sem állja útját annak, hogy ez az idők végezetéig így is folytatódjon (miközben persze az energia forrása folyton változik). A Sanford C. Bernstein & Co. befektetési szolgáltató cég elemzése szerinte azonban nem ez a jövő.

Nagyjából negyven év múlva az emberiség energiafelhasználása eléri csúcsát, és a fogyasztás lejtőre kerül – állítja Neil Beveridge, a Bernstein elemzője, akit a Bloomberg idéz. A 2050-es évektől kezdve a GDP egységére eső energiafogyasztás csökkenni fog. A cég szakértő felhívják a figyelmet arra, hogy az energia iránti kereslet növekedési üteme már most is gyengül. Ennek hátterében lehet az, hogy a gazdaság motorja egyre inkább a szolgáltató szféra, amely háttérbe szorítja az ipart.

 

Az energiafelhasználási csúcs elérése rendkívüli pillanat lesz az emberiség történetében – vélik a szakértők. Bár nehéz előre megmondani, hogy az energiaipar változásának mely országok és ágazatok lesznek a haszonélvezői a jövőben, egyvalamit biztosan ki lehet jelenteni: a végtelen “energiaszomj” eltűnése miatt el fognak bukni azok a gazdasági szereplők, amelyek drágán, nagy károsanyag-kibocsátással termelik az energiát.

A szén energiacélú fogyasztása a 2020-as, az olaj hasonló felhasználása a 2030-as években tetőzhet. A földgáz és az alternatív energiahordozók előretörése folytatódni fog, igaz, a zöldenergia elterjedése több évtizedes folyamat lesz.

Segíti a folyamatot részben az átállás, részben a takarékosság oldaláról a múlt év végi párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás. Ez ugyanis nyomást gyakorol a világ országaira, hogy csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat.

Már ma is vannak jelei annak, hogy az elektromos energia iránti igény stagnál. Lehet, hogy az egy főre eső energiafelhasználás már elérte a csúcsát – vélik a Bernstein elemzői. Ugyanakkor a teljes fogyasztás még további 30 százalékkal bővülhet a következő 40 évben (amelyben a föld lakossága is növekszik).
Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal