Még van olyan, hogy Kulcsár-ügy

Vallomást tett tegnap Kulcsár Attila az ellene és húsz társa ellen a Fővárosi Törvényszéken sikkasztás miatt folyamatban lévő büntetőperben. A brókerbotrány néven elhíresült ügy 12 éve húzódik – olvasható a Magyar Nemzet mai számában.

Az ügy elsőrendű vádlottja tegnapi vallomásában azt a taktikát követte, amit több vádlott-társa: igyekezett alátámasztani, hogy társai a felelősek. Kulcsár Attila úgy fogalmazott: sikkasztás akkor következik be, amikor az értékpapír vagy a számlapénz elkerül az ügyfél számlájáról, és a tulajdonjoga átkerül egy másik személy vagy cég számlájára. A vádiratban pedig azt állítják, ezt ő végezte azzal, hogy sajátjaként rendelkezett a K&H Equities brókercég ügyfeleinek számláján található összegekről – írja a Magyar Nemzet.

Szerinte azonban a brókercégtől egyetlen ügyfélszámlához sem kapott hozzáféréshez szükséges jogosultságot, így technikailag sem volt rá lehetősége, hogy pénzt elsikkasszon, ezt okirati bizonyítékok és tanúvallomások támasztják alá. Emlékeztetett rá: a brókercégnél a tranzakciókat rögzítő személyek is úgy nyilatkoztak a megismételt eljárásban, hogy kizárólag az ügyfél rendelkezése nyomán hajthattak végre átutalást. Az elsőrendű vádlott szerint a vádirat nagy hiányossága, hogy az ügyészség átlép az állítólagos bűncselekmények célzatán, motívumán, és csupán a tranzakciók következményeit elemzi, illetve azokból próbál következtetéseket levonni.

Kulcsár Attila szavai szerint az is megállapítható, hogy ezen iratok alapján a K&H Equities back-office-a (ügyfelekkel közvetlenül nem érintkező munkatársa) végre is hajtotta a szerződésekben kért átvezetéseket, illetve transzferálásokat. Ezen szerződések tárgya értékpapírok adásvétele, ahol az eladó ügyfél igazolja az aláírásával, hogy az értékpapírokért járó ellenértéket már a szerződés aláírása előtt készpénzben átvette. Kulcsár azt mondta, az ügyfelek, képviselőik – akár tanúként, akár vádlottként – az eljárás során azt állították, hogy a szerződésben szereplő készpénzösszegeket nem kapták meg.

A K&H Equities egykori befektetési tanácsadóját, Kulcsár Attilát 2003-ban gyanúsították meg ügyfelei pénzének elsikkasztásával. 2005-ben számos bankár és üzletember is vád alá került, illetve az Állami Autópálya-kezelő vezetője is belekeveredett az ügybe. Az eljárásnak akkor huszonkét vádlottja volt, az elkövetési érték pedig a vádhatóság szerint 23 milliárd forint volt. Kulcsár Attilát 2008-ban összesen nyolcéves börtönbüntetésre ítélték, de 2010-ben a döntést hatályon kívül helyezték, és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasították.

Szerző: Magyar Nemzet

BankWeb kiegészítés:

Az igazságszolgáltatás szégyene, hogy 12 éve tart egy ilyen ügy. Ebben az országban minden megtörténhet: aki ellen kellene, nem indul nyomozás, semmilyen eljárás sem. Aki ellen indul, azt elhúzzák, elmaszatolják.

Hogy érzi magát az, akit parkolásért, közlekedési hibáért megbüntetnek és aránytalanul sokat fizettetnek vele, miközben a milliárdokat elcsalók ügyei semmilyen felelősségre vonásig sem jutnak?

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal