Megoldatlanok a nemfizető hitelügyek

Több mint hatvanezer jelzáloghiteles család otthona kerülhet veszélybe hamarosan, ha nem tudnak megegyezni a bankjukkal – írja szerdai számában a Világgazdaság az MNB-től kapott információk alapján.

A jegybank a lapot úgy tájékoztatta, hogy 2016 végéig 72 ezer adóst kerestek meg a hitelintézetek, közülük azonban csupán négyezerrel sikerült megegyezniük. A nem együttműködő adósoknál – ha a hitelező úgy dönt – elindulhat a fedezetérvényesítés, de az is jellemző megoldás, hogy a bank eladja a bedőlt hiteleket egy követeléskezelőnek.

Akikkel sikerült megállapodni, azok háromnegyede megtarthatta ingatlanát, a megállapodások közel fele a hitel átalakításával zárult, az adósok csaknem ötödét pedig a Nemzeti Eszközkezelő programjába léptették be. Ők azonban a kisebbséget képviselik, sokkal jellemzőbb, hogy valamilyen körülmény miatt nem születik egyezség. Sokakkal egyáltalán nem sikerült felvenni a kapcsolatot, vagy nem tudnak akkora törlesztőt kifizetni, amit a bank szeretne. Másoknál előfordul, hogy elmarad a szükséges dokumentumok benyújtása, és olyan is akad, ahol több kezes van, akik egymással nem bírnak kiegyezni.

A jegybank nem titkolt elvárása a bankokkal szemben, hogy építsék le a mérlegüket évek óta mérgező nem teljesítő lakossági jelzáloghitel-portfóliójukat. A hitelintézetek fokozatosan haladnak ezen az úton, tavaly a 90 napon túl késedelmes lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek harmadától megszabadultak: ennek keretében egyre több hitelt adnak át követeléskezelőknek, és egyre gyakrabban kerül sor végrehajtásra is, vagyis családok kerülnek utcára. A pénzügyi intézmények tavaly az utolsó negyedévben 464 lakóingatlan kényszer értékesítését kezdeményezték, az év egészében pedig 1093-szor indítottak ilyen eljárást, négyszer több alkalommal, mint 2015-ben.
Forrás: index.hu

One thought on “Megoldatlanok a nemfizető hitelügyek

  1. Egy "devizahitel" károsult

    Tisztelt Szerkesztőség,
    Tisztelt Dr. Tatár Attila Úr!

    Bizony, bizony, nagyon sokan küzdünk a bankok, devizahitel-indexálási trükkjeivel, a bankok által okozott súlyos pénzügyi gonddal! A devizahitel-indexálási trükk lényegét Önnek nem kell magyarázni, pontosan érti annak súlyos következményeit, amikor a bank egy 5 775 000 ft, 2009. október 02. napjától törlesztett kölcsönből már visszatörlesztett 5 100 000 forint ellenére a bank 2014. októberétől a forint “forintosítása” utáni elszámoló,-és tartozásközlő levelében 6 615 000 forintot követel még! Ennél nagyobb tisztességtelenség egy pénzintézet részéről már csak az lehet, ha pl.: eltünteti teljes egészében a bankszámlán levő betétet! Ez utóbbi példa csak annak érzékeltetése céljából íródott, hogy a bank, bankok miként fosztják ki ügyfeleiket, és mind a mai napig semmilyen ügyfélkonszolidációra nem hajlandó a már vissza is törlesztett és a még hátralevő, de jogosan követelt ( tőke+ normális mértékű kamat egyenlegében! ) összeg vonatkozásában! Folyamatosan törlesztjük Feleségemmel ( Ő 64 éves, én május 5.-én leszek 66 éves ), és a Bank kicsivel korábban közölte, hogy a 2023 szeptemberéig szóló legutolsó törlesztési időt kitolta – megkérdezésünk nélkül! – 2025. októberéig! Ennyit a bankok ügyfélbarát viselkedéseikről, az ügyfeleik előre megfontolt szándékkal végrehajtott pénzügyi kifosztásaikról!

    A tiszteletteljes kérdés ez ügyben az lenne, hogy milyen normális, végleges, és korrekt megoldás lehetséges a banki pénzügyi csalás,-manipuláció,-és trükksorozatok normálissá tételére, természetesen a PBT kihagyásával ( őket már levélben megkerestem a kormányzat által kötelezővé tett banki elszámoltatás után közvetlenül, de egy semmitmondó, kiüresített választ kaptam! )?!

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal