Mely vállalkozásnak van szüksége tőkebevonásra?

Különösen a kisméretű vállalkozások, az exportorientált cégek, valamint a közép-magyarországi vállalatok érdeklődnek tulajdonosi tőke bevonása iránt – derül ki az MFB Periszkóp legújabb elemzéséből.

Az MFB 2016. őszi felmérése alapján, bár számszerűen csak a vállalatok 4,5 százaléka tervez idén tőkebevonást, növekedési, illetve megújulási képességük nyomán ezek a cégek kiemelt fontosságú szereplői a vállalati szektornak. Elsősorban a mikrovállalkozások (6,4%), a közép-magyarországi székhelyű vállalatok (6,3%) és az exportra fókuszáló cégek (6,5%) körében haladja meg az átlagot a tőkebevonást tervezők aránya. A kisebb cégek számára tőkehelyzetük miatt a hitel, míg a budapesti és a pest megyei vállalkozások számára az uniós források elérhetősége korlátozott.

A reprezentatív felmérés szerint az infokommunikáció és az oktatás területén működő cégek legalább tizede jelezte, hogy gondolkodik tőkebevonásban. A válaszok alapján az átlagot jelentősen meghaladó mértékű kockázatvállalás és innovációs hajlandóság jellemzi ezeket a vállalkozásokat, akik ezáltal a vállalati szektor megújulásában is jelentős szerepet játszhatnak.

Az MFB Periszkóp elemzése azt mutatja, hogy 2017-ben potenciálisan körülbelül 800-1100 milliárd forint körüli tőkeigény jelentkezhet a magyar vállalati szektorban, ami az idei évre előre jelzett GDP 2,1-3,0%-át teszi ki. Az érdeklődő cégek átlagosan 100 millió forinttal számolnak, ez 70 millió forinttal haladja meg az egy évvel korábban bevonni tervezett tőke nagyságát. A vállalkozások fele legalább 2-5 éves együttműködésre készül egy-egy potenciális befektetővel, a tőkebevonás teljes lezárására ugyanakkor átlagosan minimum 5 évet valószínűsítenek.

Az MFB Periszkóp a Magyar Fejlesztési Bank havonta megjelenő gazdasági jelentése, amely az aktuális reálgazdasági és pénzpiaci tendenciák értelmezése mellett, a magyar gazdaság és annak tágabb környezetének aktuális témáival foglalkozik alapvetően vállalati és banki szemszögből.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal