Mélybe húzó örökség

Az ingatlanokra adott jelzáloghitelek terjedése miatt egyre gyakoribb a nagy összegű és hosszú lejáratú hitellel terhelt hagyaték…

Az örökség bajjal is járhat. A vagyont terhelő adósságok könnyen a mélybe húzhatják az örököst is. A jelzáloghitelek bődületes terjedése nyomán egyre több örökös szembesül ezzel, ráadásul nem is könnyű kiderítenie, hogy valójában mit is örököl.

Több millió forintos bankhitelt örökölt a kilencéves fiam és az apja első házasságából született 12 éves féltestvére. A húszéves lejáratú kölcsönök fedezete az a ház, amelyben élünk. A hitelező pénzintézetek válaszút elé állítottak: fizetek vagy árverezik a házat. A havi több tízezer forintos részletet nem tudom fizetni, a férjem volt a családfenntartó, én a család érdekében otthon maradtam. Most nincs se munkám, se megtakarításom, amelyből fizethetném a törlesztést. Az örökségről se mondhattam le, hiszen nincs hová mennünk. Igaz, akkor is mehetünk a híd alá, ha elárverezik a házat. Mit tehetnék? – kérdezi egy kétségbeesett asszony az ingyenesen jogi tanácsokat osztó honlapon.

Nem sok biztatót tudtak neki mondani…

Az adósság öröklése korántsem korunk találmánya, ám a szocializmus idejének korlátozott pénzügyei jócskán elhomályosították az ehhez kapcsolódó emlékeket. Nem árt, ha felfrissítjük ezeket. A hazai adósságállomány ugyanis ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években. Idén nyáron már meghaladta a 6350 milliárd forintot. A hazai bankrendszert jellemző ragadozó hitelezési politika egyre nagyobb körből (minimálbéresek, nyugdíjasok) csábítja a potenciális hitelfelvevőket – a fő az, hogy legyen forgalomképes ingatlanuk.

A bedőlő hitelek emelkedő aránya jól mutatja a kockázatok növekedését. Bár a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint az eladósodott háztartásoknak csak 2,2-4,2 százaléka tekinthető kockázatosnak, ám náluk van az adósságállomány 5,7-12,9 százaléka. A potenciális ügyfelek fogyása egyre nagyobb engedményekre késztetik a bankokat, így például a fedezetül ajánlott ingatlanok egyre nagyobb része terhelhető hitellel egyre hosszabb futamidő mellett. A legnagyobb hazai pénzintézetként számon tartott OTP ingatlanfedezet mellett nyújtott hiteleinek átlagos futamideje 17-18 év, és évről évre növekszik. A hitelpiacon már feltűntek a 30-40 éves futamidővel kínált hitelek is. Így egyre több idős adós lesz, akik – a magyar halálozási statisztikákat ismerve – könnyen adóssághagyatékozóvá válhatnak.

A jogszabályok szerint az örökös a vagyonnal együtt a tartozásokat is örökli, de jogában áll visszautasítani – magyarázza Hidasi Gábor ügyvéd. Kiskorú esetében törvényes gyámja teheti meg ezt helyette. Ha viszont elfogadja az örökséget, akkor terhelten fogadja el, így köteles a hagyatéki terhekért helytállni. Döntésén – később tudomására jutó tartozások ellenére sem – változtathat. De a visszautasítást sem másíthatja meg. Ilyenkor a törvényes öröklési rend szerint utána következő örököl. Például a gyermeke. Helyette törvényes gyámja mondhat le, de a procedúrába ekkor be kell vonni a gyámhivatalt is. Örökös hiányában a hagyaték az államra száll, amely nem utasíthatja vissza az örökséget, igaz, a tartozásokért csak az örökölt tulajdon értékéig felel.

A hitel nem szűnik meg az adós halálakor, mint ahogy a hitel fedezete sem változik. A banknak a hagyatéki végzés alapján módja nyílik megtenni a szükséges intézkedéseket, vagyis az örökösre hárítja a tartozást – tájékoztatta lapunkat az OTP. Ha az adósságot nem fizetik ki egy összegben, akkor a hitelszerződést változatlan feltételek mellett újrakötik az örökössel.

Nem fizetés esetén viszont megindul a szokásos végrehajtási eljárás, amelynek során az ingatlant elárverezik. Ilyen esetekben azonban könnyen előállhat az a helyzet, hogy a kényszer értékesítésből befolyt bevétel nem fedezi a tartozást, így az örökös tovább cipelheti a hagyatéki terheket.

Forrás: nol.hu

44 thoughts on “Mélybe húzó örökség

 1. Péter

  Tisztelt Tatár úr!

  Elég összetett az én ügyem!2008-ban vásároltunk lakást párommal fele-fele arányban.Jelenleg több a teher rajta,mint az értéke.Gyermeke is velünk élt.Sajnos párom elhunyt és én nem vagyok az örököse.Ha visszautasítja az öröklést,milyen módon tudnám tovább fizetni a hitelünket természetesen az egész lakásra?Tudom fizetni ,csupán nem vagyok örökös.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Péter,

   Az örökössel és a bankkal kell megegyeznie, velük kell ezt megbeszélnie. A dolog megoldható, de minden szereplő egyetértése szükséges.

 2. S Andrea

  Tisztelt Ügyvéd úr!

  Apukám nemrég váratlanul elhunyt. A jelenlegi feleségével ugyan készítettek 16 éve egy vagyonjogi szerződést, amelyben leírják, hogy semmilyen vagyonuk nem közös, és engem jelöl meg egyedüli örökösének, azonban azóta a felesége szinte majd mindent eladatott apukámmal, a lakását is, a pénzt pedig a saját hiteleinek törlesztésére költötte. A bankszámláján lévő kb félmillió forinton kívül szinte semmi nem maradt apukám után. Ami aggaszt, hogy mivel a feleség folyamatosan tartozik különböző bankoknak, és tudtommal apukám készfizető kezes volt ezekben az ügyletekben, nem tudom, hogy ez is öröklődik-e, mint az adósság, vagy nem. Ha igen, akkor hogy tudhatom meg, hogy valóban volt-e ilyen kötelezettsége apukámnak? Sajnos a felesége nem túl készséges velem. Amennyiben valóban készfizető kezes volt, ezt mint örökös visszavonhatom-e, vagy csak az örökség teljes visszautasításával mentesülök? Ha vissza kellene utasítanom az örökséget, akkor ezt mikor kellene megtennem, még a hagyatéki eljárás előtt, vagy akkor, esetleg később is lehet?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: S Andrea

 3. Beatrix

  Üdvözlöm. Az élettársam tragikus hirtelenséggel meghalt, semmilyen ingó vagy ingatlan nem volt a birtokában, de egy olyan autóhitel igen, amit egy már ellopott autóra fizetett. Van egy 5 éves gyermekünk akit én fogok nevelni. Viszont a hitelt nem szeretném fizetni. Lemondhatók-e az örökségről és ilyen esetben számonkérhet-e rajtam a bank, illetve ha mindegyik örökös (szülő, testvér) is lemond az örökségről akkor mi a helyzet? Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Beatrix,

   Minden esetben érdemes ügyvéd tanácsát kérni, tudja, hogy az én válaszaim ezt nem pótolják….
   Amennyiben a hitelben nem vett részt semmilyen formában, akkor a hagyatéki eljárás során lemond az örökségről és a bank nem követelhet önön semmit.

 4. monika

  Tisztellt szakertok.
  Segitseget szeretnek kerni.a testverem adostars lett egy jelzalog hitelnel.a neni meghalt,most mire szamithatunk.a neni hazan van jelzalog.a testvere kulfoldon el.mik lehetnek a kovetelesei a banknak. Segitseguket koszonom. Monika

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mónika,

   Sajnos a testvére köteles lesz helyt állni. Jó lenne az örökössel egyeztetni, mert ha jól értem, akkor a házat más örökli, de a testvére adóstársként teljes mértékben felel a hitelért. Legjobb ilyenkor eladni a házat és rendezni a hitelt…..

 5. István

  Tisztelt Dr. Attila
  Az lenne a kérdésem hogy hagyatéki tárgyalás utánn van e lehetőség még lemondani az örökségemről testvérem javára ?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves István,

   Egy ügyvéd talán talál erre megoldást, de én közgazdász vagyok…..

 6. k eva

  Felvilágosítást szeretnék kérni.Párom 2013 márciusában halt meg. Mivel élettársak voltunk két gyermekem(14év,18év)örököl. A hagyatéki eljárás most zajlik és döntenünk kell. Az örökség a fél panel lakásunk amiben élünk, viszont még nem tehermentes ill. egyébb banki tartozások.Tudom, hogy vissszautasítható az örökség, akkor a fél lakás is elúszik a hitelt viszont fizetnem kell.Ha elfogadjuk akkor a többi adóságot kell fizetni, amit a lakáshitel mellett én már nem tudok vállalni.
  Két rossz közül melyik döntés vállalható. A gyermekek kb. 10 évig várhatóan nem rendelkeznek jövedelemmel.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Éva,

   Szerintem jó döntés már nem hozható… Sajnálom, de nem tudom, hogy melyik lenne a jobb választás. Gondolja végig a lehetőségeit, mire lesz pénze, mit tud felvállalni….

 7. M Tiborné

  Svájci frank hitelem van jelenleg már árfolyamgátat veszek igénybe hogy fizetni tudjak. Kilátásaim egyre nehezebbek .Kérdésem az lenne, ha velem történne valami, fiam ,aki egyetlen örökösöm ( nem élünk együtt ,Ő már saját ingatlanába lakik ) köteles -e a lehetséges fennmaradó tartozást fizetni,vagy lemondhat az örökségéről.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves M Tiborné,

   Természetesen lemondhat az örökségről…

 8. K.Emese

  Szeretnék felvilágosítást kérni! Régi lakásunkon hitel van az édesanyám nevén. Nem tudta fizetni, de már jó ideje nem is lakunk ott. Anyám számlájáról minden hónapban levonnak 33%-ot de a lakás fizetéshiány miatt már árverezés alatt van. Ha anyukámmal történne valami akkor nekem meg a testvéremnek maradna valami adósságunk? Erről le lehet mondani? Válaszát előre is köszönöm! K. Emese

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Emese,

   A vagyonnal együtt a tartozás is átszáll, tehát jól meg kell gondolni, hogy mennyire éri meg örökölni. Az örökségről le lehet mondani.

 9. Attila

  Tisztelt ügyvéd úr az alábbi ügyben kérném a segítségét.Az élettársamnak van az előző házasságából egy svájci frankos igatlan hitele a volt férjével amely ügyletben adóatársként szerepel. Közben született egy közös gyerekünk is és mivel én külföldön dolgozom szeretném elvenni de nem tudjuk ebben az esetben engem illetve az én vagyontárgyaimat fogja e valaha érinteni az ő tartozása illetve a közös gyerekünket. Arra gondolok ha 5 év után közös a vagyont a tartozás ia érint engem vagy sem. Köszönöm előre is.
  Attila

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Attila,

   Nem vagyok ügyvéd és közgazdászként nem szívesen foglalok jogi kérdésekben állást.
   Az új házasságban a felesége nevén “keletkező” vagyonrészt foglalhatják le adott (legvégső) esetben. Szóval szerintem van kockázat, amíg szerepel egy hitel ügyletben….

 10. Adrienn

  Azt szeretném megtudni, hogy van nekem egy svájci frank alapú hitelem.Gyermekem nincs.2005ben úgy kaptam meg a hitelt, hogy édesanyám lakásán van a jelzalog.Szóval ha én nem fizetek akkor az ő ingatlanjat viszi a bank? Vagy ha velem történe valami pl.:halalesett akkor mi történhet? Válaszát élőre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Adrienn,

   Ha nem fizeti a hitelt, akkor a fedezeti ingatlant árverezni fogják – előbb vagy utóbb.
   Ha meghalna, akkor az örökös kapja a vagyonát és ezekkel együtt a hitelt is. Ha lemond róla, akkor az államé lesz a hitel, de a hitellel mindig együtt “mozog” a fedezeti lakás is. Szóval a veszély folyamatos, ha nem tudják fizetni a hitelt….

 11. Erika

  Tisztelt dr. Tatár Attlia!
  Érdelődni szeretnék, ha egy öröklésből származó háznak három tulajdonosa van, akkor mondjuk az apuka végrendelkezhet úgy hogy az egész házat a fiára íratja vagy csak a saját részét írathatja a fiára? Csak az apuka részét terhelhetik jelzáloggal? Ha jelzáloggal terhelik a házat mindhárom tulajdonos engedélye szükséges?
  Üdv.: Erika

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Erika,

   Mindenki csak a saját részéről rendelkezhet.
   Azonban a jelzálog teher a teljes ingatlan értékesíthetőségét rontja, mert terhelten nem veszi meg senki, részingatlant sem szeretnek venni.
   Ilyen esetekben jobb az egyezség és ha egy örökös a többit kifizeti.

 12. Milky

  Sajnos Én találkoztam, olyan ügyféllel, akinek az OTP 2 millió forintot 32 évre adott kölcsön. Sajnos az ügyfél ezt 76 hónap alatt is ki tudta volna fizetni megerőltetés nélkül.
  Összességében az ügyfél nem is fogta fel, hogy 10 milliót fizet ki az OTP-nek.
  Na, ezért vannak hosszú lejáratú hitelek!

  Üdv.: Milky

 13. H. Zsuzsa

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Anyukám 3 éve elhunyt, és a lakás özvegyi haszonélvezete, valamint a lakás 2/6-odát a második férje kapta, mivel a két testvérem lemondtak a javukról részére, mert ők nem kérték az adósságokat öröklésként. Így maradt nekem az 1/6-od rész.
  Viszont a lakás jelzálog alatt van, amit az özvegye azóta se fizet, csak a felszólításokat küldi a bank.
  A banknak a hagyatéki tárgyalás után be lett jelentve a változás, de semmi lépést nem tettek.
  Kérdésem:
  Amennyiben elárverezik az ingatlant, mi lesz az én tulajdonrészemmel, ha a szerződés még mindig az eredeti felállás szerint létezik? Azaz 1:1 arányban az ELHUNYT anyukám, és a második férje nevén van.
  Egyáltalán kitehetnek az ingatlanból?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsuzsa,

   Sajnos az örökölt ingatlan résszel az adósság együtt jár, tehát elárverezhetik a házat, ha nem történik törlesztés és a bank lép…

 14. B Dorottya

  Tisztelt Űgyvéd Úr!

  A kérdésem az lenne : én egyedüli örökösként örökölném édesanyám után a jelzáloggal leterhelt ingatlanát és minden mást is amit a rezsi nem fizetése gyanánt erre pluszba még felhalmozott. Ha az öröklési jogról való lemondást választom, akkor megszabadulhatok-e ezen terhektől? Mikor lehet nyilatkozatot tenni, még az örökhagyó életében vagy csak a halála után?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Dorottya,

   Elvileg lehet még az életében is, de nincs jelentősége. Ráér a hagyatéki tárgyaláson nyilatkozni.

 15. Erika

  dr.Tatár Attila!
  Tehát, ha van egy közös ingatlan és jelzáloggal terhelt akkor én azt nem tudom eladni, míg a hitelt nem törlesztem?

  Köszönöm a választ előre is!
  Erika

 16. Erika

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  Csak az öröklésének a saját részét terhelheti a végrehajtó?
  Üdv.: Erika
  Köszönöm a válaszát!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Erika,

   Igen, de ez általában önmagában is elég gond. Pl. ingatlan vagy nem osztható vagyon esetében korlátozza az értékesítést, használatot.

 17. Erika

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  Érdeklődni szeretnék, ha testvérem hitelt hitelre halmoz. A testvér is megörökölheti a hitelét?
  Üdv.: Erika

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Erika,

   Ha nem szerepel tanúként vagy bárhogy az ügyletben, akkor nem lehet baj.
   Közös vagyon öröklésekor azért ebből lesz gond, mert pl egy házat ha örökölnek, akkor a fele az övé lesz és azt beterhelheti a végrehajtó….

 18. Nné Erika

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!
  Tanácsát szeretném kérni egy megörökölt ingatlanfedezet ügyében.Az örökhagyó apa 2 éve hunyt el.Előzőleg egyik gyermeke kérésére több millió ft. hitelt vett fel, a menye volt az adóstársa, az ingatlan volt a hitel fedezete. A hitelt az apa fizette amíg élt, többé-kevésbé rendszeresen.A hitel és más problémák miatt testvéremmel megromlott a kapcsolatom. Halála után a hitelfizetés megállt, a hitelt kérő fiú és az adóstárs meny sem fizetett egy fillért sem. Többször érdeklődtem a banknál az adósság felől, érdemi információt nem kaptam, mert nem volt sem az ingatlanhoz, sem a hitelhez közöm. A hagyatéki tárgyaláson lemondtak testvéreim az örökségről a javamra. Mivel szüleim hagyatékáról nem akartam lemondani még az adósság ellenére sem, vállaltam a terheit is.A bank azonban nem tárgyalt velem, a fent említett dolgok miatt, mondván amíg nincs a nevemen, addig nem informálhatnak, és nem tárgyalhatunk a továbbiakról sem.Az ingatlant megörököltem terheivel együtt, most már a nevemen van.A hitel még a mai napig a testvérem volt ( mert közben manipulatív céllal elváltak) felesége nevén van, aki nem fizet, a bank nem is hatja be rajta az adósságot, mert a fedezet az ingatlan.Hiába járok a bankba rendszeresen nem tárgyal velem senki, senki nem ismeri az ügyet, alig kapok információt.Legutóbb közölték, hogy két éve nincs fizetve a hitel, ezért 1,2Mft késedelmi kamatot be kell fizetnem, ha ez nem történik meg abban az esetben elárverezik az ingatlant! Több dolgot nem értek.1: ha az adóstárs ismert, miért nem tőle kérik az adósságát? 2:valóban nekem kell befizetnem a késedelmi kamatot, amikor rajtam kívülálló okok miatt nem fizetett senki? illetve én nem fizettem? 3: És hogyan fizessek én, amikor nincs a nevemen a hitel?
  Kihez forduljak? A bankon belül ki az illetékes?
  Kérem tisztelettel ami kérdésemre tud válaszolni, tegye meg illetve kérem mondja meg ki tud segíteni? Várom mielőbbi válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Erika,

   Sajnos sok segítséget nem tudok adni.
   Egy tisztázatlan jogi helyzet, melyet ügyvéddel kellene rendezni, talán vele a bank is jobban szóba fog állni.
   Tegyen írásban panaszt a banknál.
   Sajnos a banknak jogában áll a követelést önön érvényesíteni – szerintem, de beszélje meg egy ügyvéddel. (Én közgazdász vagyok…)

 19. László

  T.ég mindig a vtelárnál tartok.Ha elhalálozok örököseim fizetik tovább a részletet.
  Van egy robogóm kb.500 000.-Ft.házrészem kb.l 200 000.-Ft.és a hitellel terhelt
  személygépkocsi.
  Ha esetleg meghalok az örököseim mondjanak le az öröklésről?Mi a teendőnk

  köszi.üdv.: László

  • dr.Tatár Attila

   Kedves László,

   Minden eset egyedi. Forduljon ügyvédhez és beszélje meg vele, hogy melyik megoldás a jó az önök esetében.

 20. Móni

  Üdvözletem!
  Érdeklődni szeretnék, hogy van egy lakásunk ami le van terhelve olyan összeggel amennyiért nem lehet értékesíteni az ingatlant, hosszú távon nem fogjuk tudni fizetni, akkor elárverezi majd a bank és biztos marad még valamennyi tartozásunk. Ha veszünk a meglévő pénzünkből most egy másik lakást a kislányunknak aki most 4 éves és később nem tudjuk fizetni a hitelünket a kislány lakására is ráterhelhetik a fennmaradó tartozásunkat? Mert végül is nem örökli és nem is fedezet elvonás mert nem a leterhelt lakást adom el azt meghagyom a banknak.
  Köszönöm a választ!
  Szép napot! Móni

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Móni,

   A kislány nevén lévő lakás nem lesz terhelhető. Jól látja, van olyan pillanat, amikor jobb eladni a lakást és elszámolni a bankkal – esetleg kicsit jobb pozíciót elérve – mint megvárni a végrehajtót.
   Azért egy ügyvéddel beszéljék át a döntésüket, én felelősséggel ennyi információ alapján nem tudok tanácsot adni…

 21. K Gabi

  Felvilágositást szeretnék kérni édesapám nem olyan régen elhunyt és sajnos kettó személykölcsön hitelet és egy forgalomból kivont autót örököltünk én és két testvérem és édesanyám .Kérdésem az lenne hogy lemondhatunk mindannyian az örökségröl az állam javára vagy van e más lehetőség ?Tisztelettel: K Gabriella

  • dr.Tatár Attila

   Kedves K.Gabi,

   Sajnos én nem látok más lehetőséget….
   De azért ilyenkor is óvatosnak kell lenni és a bankkal tartani a kapcsolatot, mindenről értesíteni őket.

 22. Hozzászóló

  Az örökség mértékéig terheli az örököst az elhunyt adóssága, semmit több. A törvény ezt mondja ki, úgyhogy a bank elmehet a sunyiba. A jelzálog viszont az ingatlanon marad, úgyhogy ilyen esetben érdemesebb lemondani az ingatlanról inkább, csak azért, hogy szabaduljon az ember a hitelcsapdából.

 23. Gergely József

  Jó napot! Egy kérdésem lenne:
  A hitellel terhelt örökségemről lemondhatok-e és ezt melyik jogszabály biztosítja valamint visszautasíthatja-e ezt a pénzintézet vagy az állam?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves József!

   Az örökség minden esetben visszautasítható. Tehát lemondhat és nekik ezt el kell fogadniuk. Azért természetesen egy ügyvéddel nem árt ezt megbeszélni én nem jogász vagyok.

 24. vali monika

  felvilagositast szeretnék kérni. párom nemrég meghalt. Mi csak élettársak voltunk,igy nem öröklök.Közös,3 éves kisfiunk,örököl egy fél házat. páromnak,votak adóságai pár banknál. melyet szintén megörökől. kérdésem az lenne,,mikor kell megkezdenie a gyermeknek a tőrlesztést? Jol tudom,hogy 18éves korában? kérhetem e én hejette a részletfizetést,melyet azonnal megkezdenék hogy ne nőjjön a kamat neki? Igaz e, hogy adosdagot,csak az örökség erejéig örökölhet? Üdvözlette. Szabóné.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Mónika,

   Javaslom, hogy keressen fel egy ügyvédet, aki részletes tájékoztatást ad.
   Én is úgy gondolom, hogy elkezdhető a törlesztés és van is értelme a dolognak, jól látja, hogy komoly csapda a hosszú futamidő.
   Tudtommal az öröklés során a vagyonnal a tartozás is átszáll, tehát nem csak az adott ingatlan értékéig, hanem azon felül is tartozna adott esetben. Ezért érdemes meggondolni, hogy ha túl nagy a tartozás, akkor le lehet mondani az örökségről….

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal