Melyik diplomával lehet jól keresni?

A fizetési adatok, és az elhelyezkedési statisztikák is szerepet játszanak abban, hogy átalakítja a kormány a felsőoktatást – írja a Portfolio.hu.

A már tíz éves bolognai rendszer tapasztalataira alapozva és a Diplomás Pályakövetési Rendszer 2013-as adataira hivatkozva készítették el a képzési szerkezet átalakításának tervezetét. Ebben az adattárban szerepel hányan végeznek egy-egy szakon, hányan tanulnak tovább, illetve milyen arányban tudnak elhelyezkedni a diplomájukkal, és ehhez milyen átlagfizetés jár – írja a Portfolio.hu.

A TOP 5 alapszak, aminek elvégzésével a legjobban lehet keresni

Bűnügyi igazgatási – bruttó 411 724 forint
Mechatronikai mérnök – bruttó 314 090 forint
Rendészeti igazgatási – bruttó 298 678 forint
Villamosmérnöki – bruttó 293 421 forint
Gépészmérnöki – bruttó 285 770 forint

A legkevesebb jövedelemmel kecsegtető
Fémművesség – bruttó 39 488 forint
Üvegtervezés – bruttó 49 000 forint
Alkotóművészet és muzikológia – bruttó 74 588
Plasztikai ábrázolás – bruttó 81 500
Molekuláris bionika mérnök – bruttó 93 827 forint

Az osztatlan mesterképzéseket végzők közül az általános orvosként végzettek vihetik haza a legtöbbet, ők átlagosan bruttó 302 298 forintot keresnek havonta. Az osztatlan mesterképzésesek közül a gyógyszerészek bruttó 263 249 forintot keresnek. A harmadik helyezettek a kategóriában a jogászok, ők bruttó 215 095 forintot keresnek átlagosan. Az osztatlan képzést végzők közül a fogorvosok tudtak a legjobban elhelyezkedni, 100 százalékos a foglalkoztatottság. De az orvosok és a gyógyszerészek több mint 99 százaléka is talált munkát.

Tehát ezen adatokra hivatkozva, a bolgonai rendszerben bevezetett szakok, szakirányok vizsgálatával készítette el az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága a felsőoktatási képzés átalakítását célzó tervezetet. Az átalakuló társadalmi, szakmai és gazdasági igényekre hivatkozva szüntetnének meg egyes alapképzéseket, másokat pedig újra osztatlan (nem a bolognai rendszer alap + mesterképzéses rendszerében) képzésben tennének elérhetővé – írja a Portfolio.hu.

Eszerint újra osztatlan képzésben lehetne pszichológusnak, elméleti közgazdásznak és agrármérnöknek tanulni. Megszűnne kommunikáció és médiatudomány mint felsőoktatási szakképzés, illetve mint a szabad bölcsészet szak külön szakiránya. Emellett nemzetközi tanulmányok alapszakon (mesterképzésben továbbra is megmaradna), és a terminológia mesterszakon sem tanulhatnának a diákok. A mérnökképzés is átalakulna: specifikusabb és magasabb szintű tudással rendelkező szakembereket képeznének a tervek szerint. Ezért kivezetnék például a műszaki menedzser, vagy az ipari termékvezető mérnök alapképzéseket (ezek szintén elérhetők maradnának mesterszakon).
Szerző: Portfolio.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal