Melyik munkahelyen boldogok az amerikaiak

Eltúlzott az, hogy az ingyen ebéd, gyümölcs, esetleg a grátisz hajvágás miatt szeretnek az emberek egy munkahelyre járni. Egy amerikai kutatás szerint sokkal fontosabb az, hogy családias legyen a légkör, egy csapatként dolgozzanak a munkavállalók, és olyan értékeket képviseljen a cég, amelyet a dolgozók is magukénak éreznek. Természetesen ugyanakkor a fizetés nagyságát sem lehet elhanyagolni a listáról. 10 cég, ahol az amerikai dolgozók a legboldogabbak, legelégedettebbek.

Azok a vállalatok, melyek saját bevallásuk szerint igen jó munkakultúrával rendelkeznek, csomó szolgáltatást is biztosítanak munkavállalóiknak, ilyen például az ingyenes biokaja, vagy hajvágás. Ugyanakkor kérdés, hogy ezek vajon tényleg boldogabbá teszik-e a munkavállalókat – írja a MarketWatch.

Egy amerikai álláskeresési portál, a GlassDoor.com nemrég nyilvánosságra hozta azokat az eredményeket, melyeket egy kutatás alapján szereztek. A kutatásban amerikai munkavállalókat – több mint 600 ezret – kérdeztek meg különböző cégeknél a vállalatoknál tapasztalt értékekről és munkakultúráról. A 10-es legjobb cég listáján – ahol leginkább kedvelnek a munkavállalók dolgozni – előkelő helyen találhatóak az amerikai tech cégek, mint például a Twitter, Google vagy a Facebook, ám ugyanakkor meglepetések is találhatóak ezen a sorban, ilyen például a Chick-fil-A gyorsétteremlánc. Az utóbbi helyen dolgozók például kedvelik a cég családközpontú gondolkodását, és vallásos kultúráját (vasárnap zárva vannak), ez pedig azt jelenti, hogy nem csak az ingyenkaja, hajvágás, egészségügyi szolgáltatás a legfontosabb a dolgozók boldogságához. A listán szerepel még az Edelman, Riverbed, Southwest, National Instruments, Chevron és a HEB.

A kutatás alátámasztotta azokat a korábbi eredményeket, vélekedéseket, melyek szerint a munkakultúra és a cég értékei hihetetlenül fontosak ahhoz, hogy a munkavállalók jól érezzék magukat a munkahelyükön és boldogok legyenek. Ugyanakkor a mostani kutatásból három fő motívum rajzolódik ki, ami fontosabb, mint bármilyen ingyen szolgáltatás.

Ez a három elem pedig az alábbi:

  1. legyen családias a légkör a vállalatnál,
  2. érezzük úgy, hogy egy csapatban dolgozunk, bárkire számíthatunk,
  3. a cég pedig olyan értékeket képvisel, amelyeket a dolgozók helyesnek tartanak és ők is magukénak éreznek.

Ugyanakkor a munkavállalók a kutatás szerint a fizetést nevezték meg, mint az adott munka legfontosabb aspektusát. Fontos azonban megjegyezni, hogy természetesen az egyének szintjén teljesen szerteágazóak lehetnek a preferenciák, mindenkinek más és más lehet a kiemelt pont, mely boldoggá teszi a munkahelyén.
Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal