Melyik a világ legsikeresebb országa?

Ha egy közgazdászt megkérdeznének arról, melyik ország érte el a legfigyelemreméltóbb gazdasági sikert az elmúlt 25 évben, akkor a tippek Kínától kezdve Indián, Brazílián és Törökországon át Dubajig terjednének. Ki gondolna más országra?

EU gazdaság ereje, amerikai befektetések Németországban.Augusztus 19-én volt 25 éve, hogy véget ért a szocialista rendszer korszaka Lengyelországban. Ez volt az első olyan kelet-közép-európai ország, amelyben posztkommunista kormány alakult, ám akkor senki sem fogadott volna arra, hogy elavult nehéziparával, rosszul képzett munkaerejével és kevés természeti kincsével komoly sikereket érhet el a gazdasági felzárkózásban – kezdi elemzését a MarketWatch, amely a fenti kérdésre válaszolva Lengyelországot teszi az első helyre.

Hasonló helyzetben voltak a Lengyelországgal határos Ukrajnával, ám a két ország homlok egyenest eltérő útra lépett. Ukrajna szegény, alulfejlett ország maradt, kaotikus politikai viszonyokkal. Lengyelország viszont élő bizonyítékává vált annak, hogy a viszonylag alacsony adók és a piaci liberalizáció gazdasági sikerhez vezethet.

A vállalatokat gyorsan privatizálták és ezzel egyidejűleg megakadályozták, hogy egy oligarcha réteg rátegye a kezét az állami vagyonra. Az új cégek piaci versenyre kényszerültek – kezdetben többségük vezetőségének fogalma sem volt arról, hogyan feleljen meg ennek a kihívásnak, ám kénytelenek voltak alkalmazkodni. Lengyelország ma bővülő magángazdasággal rendelkezik.

Impozáns számok

Az adókat szigorúan féken tartják. A vállalati nyereségadó 19 százalék, amely a második legkisebb ilyen céges teher Európában Írország után. A személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsa 32 százalék, ami szintén a legalacsonyabbak közé tartozik az EU-ban. A kormány hitelfelvétellel sem pótolhatja azt a forrást, amit az adók emelésével nem tud beszedni, mert az alkotmány rögzíti, hogy az államadósság nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát.

A lakosság eladósodása szintén szerény: a háztartások adóssága a GDP 37 százalékán áll. Összehasonlításul: Nagy-Britanniában 130 százalék ez az arány és a legtöbb fejlett ország az utóbbihoz hasonló mutatóval rendelkezik. A Heritage Foundation rangsorában, amely gazdaságuk szabadságfoka szerint állítja sorba az országokat, Lengyelország csupán az 50. Az elmúlt 20 évben azonban gazdaságának liberalizálásával folyamatosan javított helyezésén.

A lengyel GDP 1989 és 2007 között összesen 177 százalékkal nőtt. A 2008-2009-es pénzügyi válságot recesszió nélkül vészelték át. A 2004-es uniós csatlakozás óta évente átlag négyszázalékos bővülést könyvelhettek el, ami európai csúcs.

Az egy főre eső GDP tízezer dollár (a hasonló magyar adat 12,5 ezer dollár). Várakozások szerint a nyugat-európai exportpiacok szűkülése ellenére 2014-ben három százalékkal nőhet a gazdaság. Európai összehasonlításban csak a németekéhez hasonlítható a lengyelek folyamatosan jó teljesítménye az elmúlt évtizedben.

Van még mit tenni

Persze nem minden tökéletes. Csak néhány lengyel vállalat képes megjelenni a világpiacon. Az átlagfogyasztó alig vesz olyasmit, amin a Made in Poland felirat szerepelhetne. A gazdasági növekedés főként annak köszönhető, hogy a lengyel ipar felcsatlakozott a német feldolgozóiparhoz. A népesség lassan csökken, részben a kevés születés, részben a kivándorlás miatt. Londonban például félmillió lengyel él – ha egy részük hazatér, tudásával nagyot lendíthet a lengyel gazdaságon.

Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal