Mennyibe kerül a hitel?

Jelentős eltérések láthatóak a lakáshitel-piacon elérhető ajánlatok között. Február elején a legolcsóbb 5 vagy 10 évig fix törlesztésű – 20 évre felvett – 10 milliós lakáshiteleket alig több mint 3 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm) lehet igényelni, míg a legdrágábbaknál 7 százalék felett volt a thm – áll a BankRáció.hu elemzésében.

A portál 16 bank ajánlatát vette figyelembe. A fenti különbségek pénzben kifejezve még látványosabbak. A vizsgált hitelek közül a legkedvezőbb teljes díja 3,5 millió forintra rúghat, a legdrágábbaké pedig megközelítette a 7 millió forintot – már ha a futamidő végéig nem változnak a kamatfeltételek. A hitel díján felül persze a hitelösszeget, más néven tőketartozást is vissza kell fizetni.
Ebben az összehasonlításban a legolcsóbb lakáshiteleknél a havi törlesztőrészlet alig több mint 58 ezer forintot, míg a legdrágábbaknál több mint 73 ezer forint. Ezek a törlesztőrészletek 5 vagy 10 évig rögzítettek, tehát abban az esetben is ennyi lesz a kiadás, ha közben változna a kamatkörnyezet, ami 5-10 éves időtávon nem elképzelhetetlen.

Bár az 5-15 évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek drágábbak az úgynevezett változó kamatozású lakáshiteleknél, a hitelfelvevők körében népszerűbbek, vagyis a hiteligénylők a kiszámíthatóságot preferálják. A következő 1-2 évben piacra kerülő új építésű lakások megjelenése nyomán kialakuló versenyhelyzet mérsékelheti az 5-15 évig fix törlesztőrészletet garantáló hitelek árát.
Lakáshitel-felvétel előtt érdemes alaposan mérlegelni: csak akkor érdemes belevágni, ha az adott futamidő során biztosan tudja fizetni az adott háztartás a törlesztést.

One thought on “Mennyibe kerül a hitel?

  1. Ms Ferenc

    Ha nem tudja vissza fűzetni a kor jön a végrehajtó és az nem kérdez sémit. Letiltja 2x-szer mert én most füzetem kétszer pedig ki füzetem a bank nak. Várt három évet és most tiltja a rokkantnyugdíjas és a füzetesemből és tudja hogy nem tudok semmit tenni mert meg szűnt a bank. És a Pestre írtam a banknak figyelembe se vettet 30 nap elmúlt.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal