Mennyiért dolgoznak a diákok?

A diákmunkára jelentkezők mindössze 30 százaléka hajlandó 700 forintos órabér alatt munkát vállalni, ugyanakkor 800 forintos órabérért már a diákok 80 százaléka elmenne dolgozni – mutatta ki az IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég felmérése. A diákoknak mindössze egytizede állította, hogy 900 forintosnál magasabb órabérért vállalna munkát.

„700 forint alatti órabérért már nagyon nehéz alkalmas jelölteket találni az amúgy is kevés diák között. Ugyanakkor tévhit, hogy aki manapság diákot szeretne alkalmazni, annak mindenképpen magas, 900 forint feletti órabért kell kínálnia” – fűzte hozzá az eredményekhez Horváth Botond, az IFUA Horváth & Partners vezető tanácsadója. Mint mondta, a 700 és 800 forint közé eső sávban érdemes a diákmunkát meghirdetni. A budapestiek igénye valamivel nagyobb a vidékiekénél: előbbiek óránként átlagosan minimum 764 forintot, utóbbiak 716 forintot kívánnak keresni diákmunkával.

Annak, aki jó munkaerőt szeretne találni a diákok között, nem csak a fizetésben kell versenyeznie. Bár a legtöbb válaszadó (96%) a fizetést tartotta fő szempontnak egy-egy munka elvállalásában, más tényezők is közrejátszanak a diákok döntésében. A munkavégzés helye a kitöltők 90 százalékának volt fontos. Igen sokan nevezték fontosnak azt is, hogy rendes főnököt kapjanak (88%), hogy rugalmas időbeosztásuk legyen (87%), és hogy jófej munkatársakkal dolgozhassanak (86%).

A felmérésről
A diákmunkaerő elvárásait és motivációit firtató kérdőívet közel 700 diák töltötte ki, túlnyomó többségük életkora 16 és 24 év közé esett.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal