Mi az induló vállalkozások legnagyobb gondja?

Ez az a kérdés, amiről egy egész könyvet lehetne írni. Mi az Ön véleménye? Most csak ez számít…

Egy társadalom annál nyitottabb, innovatívabb, a benne élő emberek kreativitása felszínre tud jutni – ha könnyű vállalkozást indítani.Ez lenne mindenkinek az érdeke: az egyéné, az államé a gazdaság összes szereplőjéé.

Akkor mégis miért olyan nehéz ma vállalkozást indítani?

Nincs tőke, nem kap hitelt

Ami mindenkinek elsőre eszébe jut, az az, hogy pénz nélkül nem lehet vállalkozni, ezért aztán sokan, akik egyébként belefognának, nem tudják elkezdeni.

A gazdasági életet a multinacionális vállalatok uralják, a kicsiknek nem csak elindulni, de megerősödni sem könnyű.

Kedvezőtlen környezet

Ide sorolható a válság miatt visszaeső kereslet, az állami elvonás magas mértéke, a túl bürokratikus adminisztráció, jogi, adózási, stb. környezet.

A politika túlságosan beleszól a gazdaság működésébe

Ez aztán nagy falat, erről sem könnyű írni, de ha csak az induló vállalkozások szempontjából nézzük, akkor is valós kérdésfelvetés.

Nálunk politikai kérdés a vállalkozások támogatása, 1 millió munkahelyet szeretnénk létrehozni, ez sem fog menni vállalkozások indulása nélkül.

De érdekes módon a retorikán túl semmi sem történik, sőt a legrosszabb, hogy ha történik, akkor nem a vállalkozók érdeke, hanem az állami szándék, érdek jut érvényre.

Hol tanulhatjuk meg?

Szerintem komoly hiányosság az is, hogy megfelelő képzést sem kapnak a vállalkozók. Hol tanulja meg nálunk valaki, hogy hogyan is kellene vállalkozni?

A legnagyobb gond, hogy a kultúrája sem alakult ki annak, hogy hogyan is kellene ezt csinálni, ezért a meglévő képzésekre sem mennek el a vállalkozók – nem érzik ezt elég fontosnak.

Kíváncsi lennék a véleményére, hogy ma egy induló vállalkozásnak vajon mi jelenti a legnagyobb gondot?

 

Tanácsadás induló vállalkozásoknak:

dr.Tatár Attila
20/462-8850
info@bankweb.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal