Mi érdekli a gyerekeket a bankban?

Ahogy a korábbi években is, idén is ellátogathatnak a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőre jelentkező csapatok a bankfióki mentorprogram keretében egy közeli bankfiókba, ahol megtudhatják, mivel foglalkoznak a munkatársak nap mint nap. A diákokat a digitális bankolás lehetőségén kívül elsősorban az érdekelte, hol tartják az ügyfelek készpénzét, mit lehet tárolni egy széfben, mivel számolják a bankjegyeket és minden bank ugyanolyan bankkártyát bocsát-e ki.

A bankfióki mentorprogramra a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőre nevező diákok jelentkezhetnek a nevezési lap leadásával. Ennek keretében vagy ellátogathatnak egy, az iskolájukhoz közel található bankfiókba, vagy egy bankfióki munkatárs látogatja meg az osztályt. Szinte minden fióklátogatás alkalmával az első kérdés, hogy hol tartják az ügyfelek pénzét, meg lehet-e nézni a trezort. Természetesen biztonsági okokból erre nincs lehetőség, de a bankfiók-igazgatók minden alkalommal készségesen mesélnek arról, ki és milyen feltételekkel léphet a széfterembe, mire való a széf, mit lehet abban tárolni, mennyibe kerül a széfbérlés.

Évről évre nagy sikere van a bankfiókokba ellátogató diákok körében a pénzszámláló és hamis pénzt kiszűrő berendezésnek is – derül ki a bankfióki munkatársak tapasztalataiból. Szintén közkedvelt eszköznek számít az UV bankjegy-vizsgáló, aminek a segítségével ellenőrzik a pénz meglévő biztonsági elemeit.

„Átbeszéltük azt, hogy egy bankszámla mire használható, erről elég sok mindent tudtak maguktól a gyerekek: fizetés érkezzen rá, kártyával vásároljunk, fizessük róla a vízszámlát, kössünk le pénzt, ne legyen nálunk sok készpénz, biztonságos” – sorolta Bodnár Barnabás budakeszi fiókigazgató, aki a közelmúltban 3. és 5. osztályos diákoknak beszélt a pénzügyekről. „Felmerült kérdésként, hogy minden banknál egyformák-e a bankkártyák, és megkérdezték például, hogy mennyi volt az eddigi legnagyobb alapkamat” – tette hozzá.

Az egri iskolások például a bankkártyán látható chipekről és a paypass kártyákról érdeklődtek. A saját képpel ellátott, úgynevezett énkártyák is minden évben nagy sikert aratnak a gyerekeknél, valamint szívesen hallanak a digitális bankolási lehetőségekről is – közölték a fiókigazgatók.

„Sokkal kézzelfoghatóbbá válnak a gyerekek számára a pénzügyek, ha személyesen, a bankfiókban látják, milyen eszközökkel dolgoznak a bank munkatársai nap mint nap. A mai gyerekek többségének van saját mobiltelefonja vagy tabletje, ezért szívesen hallanak arról, hogy a digitális eszközökön nem csak játszani lehet, de az első hallásra esetleg bonyolultnak tűnő pénzügyi tranzakciókat is gyorsan, biztonságosan intézhetik az emberek” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal