Mi és a versenyképesség

Magyarország a 63. helyet foglalja el a Világgazdasági Fórum (WEF) évente közzétett globális versenyképességi rangsorában, ami 3 hellyel rosszabb, mint az ország elmúlt évi helyezése – közölte a WEF magyarországi partnerintézete, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet.

Magyarország ezzel az Európai Unió 28 országa közül a 24. helyen áll, amivel Görögországot (91.), Szlovákiát (78.) Romániát (76.) és Horvátországot (75.) előzi meg. Az élen nem történt változás, továbbra is Svájc számít az intézet szerint a világ legversenyképesebb országának, amelyet Szingapúr és Finnország követ, Németország pedig, két helyet javítva, idén a negyedik.

A visegrádi országok közül Csehország a 46. (7 helyet rontva), míg Lengyelország a 42., ezzel pedig a régió legversenyképesebb államává vált, helyet cserélve Csehországgal.

A kutatás szerint az Európai Unió versenyképessége továbbra is elmarad a világ legfejlettebb részétől. Pontszáma (4,7) jóval alacsonyabb, mint az Amerikai Egyesült Államok (5,48), valamint Japán (5,4) helyezése. A képet tovább árnyalja, hogy a BRIC (Brazília, Oroszország, India és Kína) -országok pontszáma (4,43) alig valamivel kevesebb, mint az Európai Unióé összesen.

A visegrádi országok közül Lengyelország az egyetlen tagállam, amelynek nem csökkent jelentős mértékben a pontszáma, a többi ország esetében azonban komoly mértékű pozícióvesztés következett be. Míg 2007-ben a V4 országok elhelyezkedése a 45. hely körül volt, addig 2013-ban már az 57. helyezés körüli.

A közlemény szerint Magyarország versenyképességi teljesítménye világszinten nem mondható rossznak, ám a szűkebb régióban nézve már nem olyan jó a helyzete. Az ország hatékonysági tényezői jók, igaz, gondok vannak az innováció, a korrupció és az intézményrendszer területén, ami miatt Magyarország a unió perifériájára került.

Az elemzés szerint magas az adóelvonás, magasak a kamatok és nem hatékony a kormányzati bürokrácia, amihez az intézkedések instabilitása társul. A közlemény szerint a régióban Magyarország nem nyújt kirívóan rossz teljesítményt, ám egyetlen versenyképességi mutatóban sem első, miközben ötben utolsó.

Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal