Mi fűtünk Európában a legtöbbet

Egy európai lakossági energiaszektort vizsgáló dolgozat megállapításai szerint az egy háztartásra jutó energiafogyasztásban toronymagasan Magyarország vezet, évi 27 ezer kWh felhasználásával, míg a legtakarékosabb Németországban csak 17 ezer kWh-ot fogyasztanak.

A teljes energiafelhasználást tekintve azért tud az ország az élre kerülni, mert mindenkinél több energiát fűtenek el a magyarok. Az Energy-Check for Low Income Households (energiakontroll az alacsony jövedelmű háztartásokban) című dolgozat, Ausztria, Belgium, az Egyesült Királyság, Németország és Magyarország lakossági energiaszektorát vizsgálja. A magyar háztartások kiemelt hőenergia-fogyasztása nem magyarázható a rossz időjárással, hiszen Németországban és Belgiumban például a hűvösebb éghajlat miatt egy hónappal hosszabb a fűtési szezon, Ausztria hegyi övezeteiben vagy Skóciában pedig sokkal hidegebb a tél, mint a mínusz 0,6 fokos téli átlaghőmérsékletű Magyarországon. A meglepő adatot a lakások hőszigetelésének, illetve korszerű nyílászáróinak és fűtőberendezéseinek hiánya eredményezi.

Az egyik legtanulságosabb megállapítás, hogy az energiaszolgáltatók mindenütt részt vesznek a háztartások energiahatékonysági beruházásaiban, általában olyan konstrukciókban, hogy a kapott segítséget az energiaszámla-megtakarításból törlesztik – kivéve Magyarországon.

Ugyanez vonatkozik az önkormányzatokra. Máshol különféle kedvezményekkel és támogatásokkal segítik a lakosságot a hőszigetelésben és a zöldenergia használatában – a tanulmányban szereplő összes nyugati államban működik ilyen program –, Magyarországon viszont az energiaszámla kifizetését támogatják segélyek formájában.

Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal