Mi kell a megújuló energia térnyeréséhez?

Az előzetes ígéretek szerint az Európai Unió következő, 2020-ig tartó, hét éves ciklusában jelentős támogatásban részesülhet a megújuló energia területe, ennek következtében pedig várhatóan dinamikusan nő majd azoknak a háztartásoknak, és ipari felhasználóknak a száma, ahol zöld energiát hasznosítanak majd.

Solar park beruházás, megújuló energia és biztonság. Befektetési tanácsadás, külföldi ternékek.A környezetvédelem mellett a gazdaságosság, a munkahely teremtés és az energetikai függetlenség szempontjából is nagy szerep jut Európa szerte a megújuló energiának, s számos uniós ország biztosít növekvő támogatást a terület fellendítéséhez. Az új Európai Uniós operatív program is e tendenciának biztosíthat teret, az előzetes ígéretek szerint ugyanis központilag is jókora erőforráshoz juthat a szegmens, s ezáltal a 2020-ig tartó ciklusban dinamikus fejlődés várható.

“A hazai piacon nagy szükség lenne a megújuló energia előretörésére, már csak amiatt is, mert gondoskodni kell a 2025-ig kieső villamosenergia-kapacitások pótlásáról. Szakértői vélemények szerint ugyanis a jelenlegi 9000 megawattnyi éves termelésből elöregedés miatt 4000 megawatt kikophat a rendszerből. Ezt a hiányt az új paksi, 2400 megawattos erőmű csak részben pótolhatja, így alternatív megoldásokra lesz szükség, s többek között ezért kaphat nagy szerepet a megújuló energia” – mondta el Glattfelder Béla, európai parlamenti képviselő, a Nemzeti Megújuló Energia Platform elnöke a HIGH SIX TEAM kft. energetikai sajtótájékoztatóján.

A megújuló energia tekintetében nem a megtérülés a legfontosabb szempont, hanem alapvetően a munkahelyteremtés, az európai hálózatoktól való függetlenedés, s a hosszú távú befektetés – vélekedett Ádám Béla energetikai szakértő a sajtóeseményen. A HGD Kft. ügyvezetője elmondta, hogy véleménye szerint éles váltásra van szükség a hazai támogatási rendszerben, s kormányzati szinten lenne fontos, hogy a zöld energiák mellett tegyék le a voksot a fosszilis energiával szemben. Klimatikai és földtani szempontból messze az egyik legjobb adottságokkal rendelkezik országunk, így komoly potenciál mutatkozik e területen.
Két évvel ezelőtt már látható volt egy elmozdulás a piacon, akkor a kormányzat 850 millió forintos támogatást nyújtott a megújuló energiával kapcsolatos fejlesztésekre, azonban a szűkre szabott keret a nagy érdeklődésnek köszönhetően hamar kimerült.
A kimutatások alapján a hazai háztartások esetében jelenleg 0,1-0,2 százalékában használnak zöld energiát, ami nagymértékben elmarad akár a román 1 százalékos vagy a német 10 százalékos aránytól.

“Azokban az európai országokban, ahol az állam támogatja a visszatermelést, sokan befektetésként kezelik a zöld energiával kapcsolatos beruházásokat. Az a tendencia figyelhető meg, hogy a megújuló energiába fektetők szándékosan túlméretezik a rendszerüket, hogy a fel nem használt energiát visszatáplálhassák az országos rendszerbe. Ott akár már 2-3 éves megtérüléssel is számolhat az ingatlantulajdonos, hiszen olyan kedvezőek a lehetőségek” – vette át a szót Ádám Zsolt, a HIGH SIX TEAM Kft. ügyvezetője. “A hazai szolgáltatók ezzel szemben kedvezőtlen feltételeket biztosítanak a megtermelt energia felvásárlására, így itthon el kell felejtenünk a piac generálta szemléletet a megtérüléssel kapcsolatosan. Ezeknek a beruházásoknak jóval inkább az előtakarékosságról kell szólnia, magyarán azzal kell kalkulálnunk, hogy egy korszerű, 2-3 kW-os napelemes rendszer 2,5-3 millió forintos, egyszeri beruházást igénylő árával évtizedekre előre kiválthatjuk az akár 20.000 forintos havi villanyszámlát. Az ipari megtérülés ennél persze gyorsabb, de a családok életének megkönnyítése lenne a legfontosabb feladat” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Borsi László, ingatlanpiaci szakértő is kifejtette véleményét, szerinte az ingatlanpiac fellendítésében is jelentős előrelépést hozhatna, ha az MNB hitel lakásépítésekre és az ingatlanok felújítására is kiterjedne. A szakember szerint erre nagy szükség lenne, ugyanis az elmúlt évek során már 10.000 alá esett az újonnan épült lakások száma, ami az 1910-es évek adataival egyezik meg. Borsi elmondta, hogy az állami támogatások növelésére ezen a területen is szükség van, hiszen az elmúlt évben e célra fordított bő 100 milliárd forintnál nagyobb keretre lenne szükség.

Új szereplő jelenik meg a megújuló energia prémium szegmensében
E piaci lehetőség ismeretében száll versenybe a megújuló energia területén a prémium szegmensben érdekelt HIGH SIX TEAM Kft., amely hat gyártó minőségi termékeit kínálja májustól a vásárlóknak. A vállalat palettáján alapvetően nyugat-európai gyártók eszközei találhatóak, a beszállítók szelektálása során elsődleges szempont volt, hogy olyan termékeket kínáljon a cég, amik – bár nem a legnagyobb gyártók eszközei -, de tulajdonságaikban a versenytársak fölé emelkednek.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal