Mi lesz a termőföldekkel?

A jövő évet a termőtalaj nemzetközi évének nyilvánította az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Megpróbálják megakadályozni, hogy az előrejelzésekben szereplő borús jövőkép megvalósuljon, és 2050-re a még megművelhető földek mennyisége az 1960 szint negyedére csökkenjen.

“Napjainkban több mint 805 millió ember küzd éhezéssel, alultápláltsággal. A népességnövekedés az élelmiszertermelés közel 60 százalékos növelését teszi szükségessé. A termőtalaj jó minősége kiemelkedően fontos a globális élelmiszer-termelés szempontjából, de nem fordítunk elegendő figyelmet a védelmére – jelentette ki José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója.

Az ENSZ 2015-öt a Termőtalajok Nemzetközi Évének nyilvánította, ami december ötödikén, a Talaj Világnapján veszi kezdetét a Rómában, New Yorkban és Santiago de Chile-ben tartandó, kritikus természeti erőforrásunk fenntartható használatát támogató programokkal. Szavai szerint az egészséges talaj nemcsak alapfeltétele élelmünknek, fűtőanyagainknak, gyógyászati termékeinknek, de elengedhetetlen az ökoszisztéma szempontjából is, fontos szerepet tölt be a szénciklusban, a víz megtartásában és szűrésében, és javítja az árvizek és aszályok elleni természetes ellenálló képességet is.

A Föld biológiai sokszínűségének legalább negyede a földalatti világhoz kötődik, ahol az olyan apró organizmusok mellett, mint a baktériumok és gombák, a földigiliszta hatalmasnak tűnik. Az ilyen organizmusok, beleértve a növények gyökereit is, elsődleges szerepet játszanak a tápanyagok körforgásában, segítik a növények tápanyag-felvételét, így elősegítik a föld feletti biológiai sokszínűséget is. A jobb talajgazdálkodás biztosíthatja, hogy ezek az organizmusok fokozzák a talaj szénmegkötő képességét, mérsékelve az elsivatagosodást, ezzel tovább javítva a szénmegkötő képességet, ellensúlyozva a mezőgazdaságból származó üvegházhatást okozó gázok káros hatását.

A FAO előrejelzések alapján a termőföldek közel harmada pusztulásnak van kitéve – erózió, tömörödés, a talaj burkolása, szikesedés, szerves anyag és tápanyag kimerülés, savasodás, szennyezés – a nem fenntartható talajművelési módszerek miatt. Változás nélkül az egy főre jutó megművelhető, termékeny talaj mennyisége 2050-re csak egynegyede lesz az 1960-as szintnek. A talajképződés ugyanis meglehetősen lassú folyamat: egy centiméternyi létrejötte közel ezer évet vesz igénybe. Jelenleg a világ termőföld erőforrásainak 33 százaléka romló állapotban van, a termőföldre nehezedő nyomás kritikus mértékű, a termőföld alapvető funkciói emiatt csökkennek, sőt gyakran meg is semmisülnek.” – tette hozzá a főigazgató.

A legsürgetőbb feladatok egyike az emberiség talajjal kapcsolatos ismereteinek korszerűsítése, közérthető formába öntése és elérhetővé tétele, majd terjesztése. A FAO szeretne létrehozni egy globális termőföld információs rendszert, mely megbízható és naprakész információval segíti a talajgazdálkodást érintő döntéshozatalt. Az ENSZ több, fenntartható talajművelést szolgáló befektetést sürget, ami költségkímélőbb a helyreállításnál.

„Ez szükséges az élelmezésbiztonság, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, a klímaváltozás okozta károk enyhítése, de a széles körben értelmezett fenntartható fejlődés szempontjából is – mondta Rómában da Silva.
Forrás: napigazdasag.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal