Mi van a banki elszámoló levélben?

Ön is az elszámolási levelére vár bankjától? Akkor jó, ha képbe kerül! Ebben segítünk egy újabb írással.

Ezekben a hetekben az elszámolás és forintosítás keretében az Erste Bank is – a többi érintett pénzügyi szolgáltatóhoz hasonlóan – végrehajtja azt a korábban soha nem látott logisztikai feladatot jelentő munkát, melynek keretében március 1. és április 30. között postára adják a deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződések elszámolásában érintett ügyfelek tájékoztató leveleit. Ebben a levélben kapják majd az Erste ügyfelei egyedi azonosító kódjukat is, amellyel további részleteket találhatnak az elszámolás a forintositas.hu oldalon.

Mi lesz az elszámoló levelekben?

Ha Önnek deviza alapú kölcsönszerződése van, akkor 2015. április 30-ig postázza bankja azt a tájékoztató levelet, amelyből kiderül, mekkora visszatérítésre számíthat. A levélből azt is megtudhatja, hogy néz ki a hitele az elszámolást és a szerződésmódosítást követően. Kiderül továbbá, hogy:

– mekkora a visszatérítés összege?
mennyi pénzt kapok vissza és hogyan fizetik ki?
A törvényi előírások alapján készpénz visszafizetésre csak azok az ügyfelek számíthatnak, akiknek lezárt kölcsönszerződésük van, vagyis már nincs tartozásuk a bankkal szemben. Ha az ügyfélnek van bankszámlája az elszámolást végző banknál, akkor a bank erre átutalja át. Ha nincs, akkor az elszámoló levél kézhezvételét követően nyilatkoznia kell a bankszámlaszámról, amire az átutalását kéri. Az összeg az elszámolást végző banknál készpénzben is felvehető. A konkrét kifizetendő összeget a tájékoztató levél második táblázatában és már forintban kifejezve találja meg.

– hogy fog kinézni az új hitelem?
Az élő szerződéssel rendelkező ügyfelek kölcsönszerződéseinek feltételei módosulnak. Ennek részletezését a levél második fejezetében a Szerződésmódosuláshoz kapcsolódó információk között lévő táblázatban lehet megtalálni.

A forintosításban is érintett ügyfelek szintén ebből a második táblázatból tudhatják meg, a szerződésmódosulás előtti, illetve a már forintban meghatározott szerződés paramétereit, vagyis azt, hogy a jövőben mekkora törlesztőrészletet, milyen kondíciókkal kell fizetni. A táblázat segítségével össze lehet hasonlítani a múltbeli és a jövőbeni adatokat.

– hogyan tudom megnézni az elszámolásom részleteit?
A részletek megtekintéséhez az Ersténél egyedi belépési kódot és a belépés módját szintén az elszámoló levél tartalmazza.

– honnan tudom, hogy pontos lesz az elszámolásom?
Az elszámolást a bankok az MNB által meghatározott képletek és elvek alapján végzik el. Az elszámolás szabályainak betartását a jegybank ellenőrzi.

Ezek a legfontosabb határidők az elszámolással, forintosítással kapcsolatban

Ha kíváncsi a tájékoztatás alapjául szolgáló részinformációkra, akkor a részletes elszámolást a banknak a kérelem beérkezésétől számított 5 munkanapon belül kell rendelkezésre bocsátania.

Ha az ügyfél egyetért: amennyiben az ügyfél elfogadja a bank által küldött elszámolást és szerződésmódosítást, akkor nincs további teendője, megkapja a visszatérítést, illetve a kölcsönszerződése az új, kedvezőbb feltételekkel megy tovább.

Panasszal kapcsolatos határidők:

– ha nem kapja meg időben a tájékoztató levelet: A bankok a tájékoztatás lezárultát követő 15 napon belül honlapjukon és a fiókjaikban kifüggesztett dokumentumban is tájékoztatnak arról, hogy megküldték az elszámoló levelet az érintett ügyfeleiknek. Ha addig az időpontig nem érkezik meg a tájékoztató, 60 napon belül lehet panaszt benyújtani a bankhoz.

– ha nem ért egyet az elszámolásával: az elszámolást megküldő banknál tehet panaszt, kizárólag írásban, az elszámolásról szóló tájékoztatás kézhezvételét követő 30 napon belül. Az időben megküldött panaszt viszont 60 napon belül írásban megválaszolják. Ha a bank elutasította a panaszt: amennyiben az ügyfél továbbra is fenntartja panaszát az érkezett banki válasz átvételétől számított 30 napon belül van lehetőség a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) eljárását kérni. A PBT határozatának közlésétől számított 30 napon belül mind az ügyfél, mind a bankok polgári nemperes eljárás keretében kérhetik a bíróságtól a határozat megváltoztatását.

– ha átszerződne egy másik bankhoz: a szerződés módosulásától számított 60 napos határidővel mondhatja fel a szerződést, az onnantól számított 90 napon belül végtörlesztheti kedvezményes feltételek mellett hitelét és szerződhet át új bankjához.

– ha végtörlesztené a hitelét: a szerződés módosulásától számított 60 napos határidővel mondhatja fel a szerződést majd a felmondástól számított 90 napon belül végtörlesztheti kedvezményesen a hitelét.

Amire nem vonatkozik az elszámolás

– A vállalkozóként vagy cégre felvett kölcsönökre, akármilyen típusú is a szerződés.
– A 2004. május 1. előtt és a 2014. július 19. után kötött szerződések.
– Folyószámlahitelek, hitelkártyák és állami kamattámogatással nyújtott lakáscélú forint hitelek.

 Megszűnt és követeléskezelőnek eladott hitelek

Ezen belül is két különböző esetet lehet megkülönböztetni. A 2009. július 26-án vagy az azt megelőzően megszűnt és követeléskezelőnek eladott szerződéseknél a bank csak akkor készít elszámolást, ha az ügyfél igazolja, hogy a tartozása a követeléskezelőnél jelenleg is fennáll. Az ügyfél bejelentését követően a bank arra a dátumra készíti el az elszámolást, amikor az ügyletet eladták (engedményezték). Ezt követően az ügyfél a követeléskezelőtől igényelheti, hogy számoljon el vele az eladást következő időszak vonatkozásában. Ebben az esetben a végleges és teljes elszámolást a követeléskezelő készíti el és az esetleges kifizetést is ő teljesíti az ügyfél részére.

A 2009. július 26-át követően megszűnt és követeléskezelőnek eladott követeléseknél a bank minden esetben a követelés eladásának (engedményezésének) időpontjára kiszámítja a túlfizetés összegét (fogyasztói követelés) és az erről szóló elszámoló levelet megküldi az ügyfélnek. Ezt követően az ügyfél a követeléskezelőtől igényelheti, hogy számoljon el vele az eladást követő időszak vonatkozásában. Ebben az esetben a végleges és teljes elszámolást a követeléskezelő készíti el és az esetleges kifizetést is ő teljesíti az ügyfél részére.

A 2011-2012-ben kedvezményes árfolyamon végtörlesztett hitelek

Aki kedvezményesen végtörlesztett, az 2015. március 1-31. között 10 ezer forintos díj ellenében kérheti – egykori – bankjától, hogy készítsen neki elszámolást. Aki a végtörlesztés érdekében forint kölcsönszerződést kötött, ingyenesen igényelheti az elszámolást. Az elszámolást a bankok 2015. november 30-ig küldik meg az érintett ügyfelek részére. Valószínűleg azonban az egykor igénybe vett árfolyamkedvezmény nagyobb lesz az elszámolás miatt visszajáró összegnél, így nem keletkezik visszatérítés. Ha mégis, akkor az egykori kedvezménnyel csökkentett fogyasztói követelés és a 10 ezer forint is visszajár.

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. segítségét igénybe vett adósok

Ha a Nemzeti Eszközkezelő még az elszámolás előtt megvásárolta az adós ingatlanát, az adós nem jogosult visszatérítésre, ezért a banknak nem kell elszámolnia vele. Ennek oka, hogy a bank által kötelezően biztosított tartozáselengedés összege eleve magasabb volt az elszámolás során elérhető könnyítésnél. Az elszámolás csak a NET, a bank és más hitelezők között zajlik le, a segítséget igénybe vevő egykori adóst már nem érinti, és nem is lesz teendője.

4. A 2010. november 26. után közzétett vagy módosított általános szerződési feltételek alapján kötött forinthitelek és deviza alapúnak nem minősülő devizahitelek

A 2010. november 26-a után közzétett vagy módosított általános szerződési feltételek alapján kötött forinthitelekkel és deviza alapúnak nem minősülő devizahitelekkel kapcsolatosan nem él automatikusan az a vélelem, hogy az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő kikötései tisztességtelenek. Ezek esetében az MNB 2015. február 14. és április 30. között közérdekű keresettel pert indíthat a bankok ellen, és e perekben dől el, hogy az érintett egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét tartalmazó szerződéses kikötések tisztességtelenek voltak-e, illetve, hogy ezek az ügyfelek érintettek-e az elszámolásban.

 Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal