Mibe fektessek 2015-ben?

Nem könnyű a kérdésre jó választ adni – a korábbi években sem volt az, de idén különösen nehéz feladat jó befektetési terméket találni.

persely-aranyEgy pár mondatban, igazán röviden összefoglalom azokat a trendeket, amelyek a 2015.évi befektetési döntéseket meghatározzák:

 • Az USA gazdasága erőre kapott, jól teljesít, de hosszú távon gond a magas adósságállomány. FED kamatemelés várható, ennek hatására lassan megindul a részvényekből a kötvények felé a tőkeáramlás. Idén azért még lehet némi profit a tőzsdékben.
 • Az EU komoly válságot él át ismét az idén (angol, görög, spanyol helyzet, defláció, stagnálás, bürokrácia, rossz működési mechanizmusok).
 • A világgazdaság motorja egyre inkább Ázsia lesz, Japán lassan magához tér, Kína tudatos szerkezeti átalakulásba kezdett, növekedés csökken.
 • Idehaza továbbra is a csökkenő kamatok és növekvő banki költségek okoznak fejtörést a befektetőknek. Az infláció egy évig még a nulla közelében lesz.
 • A forint tartósan 305 Ft felett marad, a hazai tőzsde teljesen kiszáradt, de mint minden nem likvid piac, bármikor csodákra lehet képes.
 • Az olaj áresése túl gyors, de a korábbi árakhoz képest mindenképpen tartós folyamat és ezért átrendezi a világgazdasági erőviszonyokat. A nagy olajkitermelő országok  drámai vesztesége további politikai kockázatokat hoz felszínre. A fejlett világ élvezi az áresés előnyeit, de a strukturális változásokat nem kellene elodázni. Az energia igényes ágazatok árai csökkennek, de tartós többlet termelésre itt nem, fokozódó árharcra viszont lehet számítani.

Befektetői Iskola

A befektetési piacok elemzéséhez, a legfontosabb trendek feltárásához komoly segítséget nyújt a Befektetői Előadás sorozat, amely már tavaly is nagy sikerrel zajlott.

 Külföldi befektetés

Egyre többen hívnak fel, hogy miért nem hallgattak rám és váltották át a pénzüket euróba és dollárba – mert most milyen jó helyzetben lennének csak az árfolyamváltozásnak köszönhetően is.

Lassan 5 éve mondom, írom, hogy a magas hazai infláció nem árazódott be az árfolyamba, ennek egyszer meg kell jelennie, mert a végtelenségig nem lehet erős a forint, hiszen nincs mögötte valós “gazdasági tartalom”. Azt én sem tudom megmondani, hogy rövid távon mi fog történni a forint árfolyamával, csak hosszú távú trendeket látok, amin belül nehéz konkrét ajánlásokat megfogalmazni.

Az én ajánlatomban nem is csak az euróra történő átváltás szerepel, hanem biztonságos euró alapú, német ingatlan befektetések is. A két előny együttesen már valóban vonzó befektetést ad.

Tőzsde és devizapiac

Mindenkinek meg kell értenie, hogy a tőzsdék működésére is igaz: senki sem látja előre a rövid távú ármozgásokat, csak azok a nagy szereplők, akik a piacokat mozgatják. :)

A tőzsdék mostani áremelkedése 2011-től szinte nagyobb korrekciók nélkül tart, a mondás pedig igaz: a fák nem nőnek az égig. Egyre bizonytalanabbak lesznek a befektetők, a világpolitikai események, az olaj árváltozása, a technológiai cégek egy részének túlárazottsága, stb. egyre nagyobb követ görget a tőzsdei emelkedés folytatásának útjába.

A devizapiacokon olyan változás zajlik, ami szintén ritka: a dollár 2014.áprilisától komolyabb korrekció nélkül erősödik. Ez pedig a piac legtöbb “termékére” hat. Sokan nem hitték el, hogy ez ilyen gyors és töretlen folyamat lesz. És még minden gond nélkül folytatódhat kisebb korrekciókkal akár az euró-dollár paritásig is!

Több alkalommal írtam már a devizaháborúról, a japán jen gyengülése mögött álló gazdasági folyamatokról, idén ezt még az euró további gyengélkedését alátámasztó eseményekkel lehetne kiegészíteni. A svájci frank esetében is komoly próbának van mostanában kitéve az 1,2-es “védelmi vonal”, a svájciak nehezen tudják megakadályozni a CHF további erősödését.

Befektetési alapok

Folyamatosan vizsgálom a befektetési alapok hozamait és csak azt tudom mondani, hogy óvatosan vásárolják ezeket a termékeket, mert

– A pénzpiaci, likviditási és kötvény alapok a korábbi években megszokott hozamot nem fogják elérni, a magas banki költségeket is figyelembe véve, így nem ajánlom vásárlásra ezeket a befektetési jegyeket.

– A vegyes és abszolút hozamú alapoknál túl nagy a vagyonkezelő szabadsága, így előre tervezhetetlen a kockázat! A tőzsdék beszakadása esetén komoly veszteség lehetséges, ami a most látható reális hozam elvárásokkal már nincs arányban.

– A részvény alapokat sosem ajánlottam vételre, mert a statisztikák szerint jó hátszél mellett is gyengén teljesít a legtöbb alap, krach esetén pedig komoly veszteségeket szenvednek el.

Sajnos nagyon kevés jó termék van jelenleg a piacon, az emberek többségének befektetési alapot ajánlanak lépten nyomon. A bankoknak nem kell betétből forrás, az állam az egyedül “aggressziv” forrásgyűjtő szereplő.

Állampapír

Külföldi állampapírok vásárlására keveseknek van lehetőségük, inkább csak alapokba “csomagolva” érhetőek el ilyen termékek. Tehát szinte csak a hazai államkötvényekről tudunk beszélni, hiszen a kötvény piac botrányoktól terhes, alig vannak termékek és azt is beárnyékolják a folyamatosan felszínre kerülő bukások, szabálytalanságok.

A Prémium Államkötvény alacsony inflációs környezetben is jó termék, a kincstári hálózatban vásárolva nincsenek költségek, sem eho. Tehát egy terméknek jó választás, de azért minden befektetni való pénzünket ne tegyük magyar államkötvénybe….

Lakás befektetés

Lakás vásárlás és akciós jelzáloghitel. Áralku a lakáspiacon. Kamattámogatásos kölcsön és szocpol.Amikor nincs megfelelő kínálat a pénzpiacokon, gyakran előveszem a lakás befektetést és ajánlom ezt ügyfeleimnek. Mindaddig, amíg a kormány nem vezet be ingatlan adót a lakásokra, addig ez kifejezetten jó befektetés.

Találjuk ki, hogy egy ilyen adó bevezetését hogyan tudjuk ellensúlyozni és akkor bátran vásárolhatunk. Évi 10%-os hozamot el lehet érni egy lakás befektetéssel – Budapesten, Győrben, esetleg megyeszékhelyen jobb vételi lehetőségeket megragadva.

Itt talál egy lakás befektetésre vonatkozó részletes elemzést konkrét példákkal és megtérülési számítással.

Arany befektetés

Sokan rossz véleménnyel vannak az aranyról, nem látnak benne fantáziát. Rövidesen készítek egy külön arany befektetési elemzést, de előzetesen csak annyit jegyeznék meg, hogy egy portfólió 10%-ig mindenképpen van értelme fizikai aranyat venni – hosszú távra.

Természetesen minden befektetési döntés egyedi, ezért személyre szóló portfóliót kell készíteni. Keressen meg és segítek.

dr.Tatár Attila

 

4 thoughts on “Mibe fektessek 2015-ben?

 1. Nr Zsolt

  Tisztelt Attila!

  Van 2 millió forintom, amivel nem tudom mit kezdjek, esetleg tudna valamit ajánlani? Lekötni nem érdemes, ezt még én is tudom. 😀 Tanácstalan vagyok.

  Tisztelettel: N Zsolt

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Zsolt,

   Küldök e-mailen egy befektetési ajánlatot, amelyet aztán érdemes személyesen megbeszélnünk.

 2. Csaba

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Érdeklődnék, hogy most érdemes MOL és OTP részvényt venni, 3-5 évre? Van papíralapú is még, amit csak elteszek és pár év múlva eladok?
  Érdemes Apple részvényt vásárolni, és hol lehet ezt biztonságosan megvenni?
  Ha megbízást adok egy banknak, vagy bróker cégnek részvény vásárlásra és az a számlámra is kerül, de a bank, vagy bróker cég csődbe megy, akkor nekem nem vész el a részvényem? Esetleg csak a számlámra írták, hogy részvénytulajdonos vagyok, közben meg csak lenyúlják a pénzemet, azt hogy tudom meg, hogy lehet erről megbizonyosodni, hogy tényleg van részvényem?
  Ha kitörne a III. világháború, akkor csökkenne az értékük?! (ukrajnai konfliktus: USA – Oroszország)
  Az euro mikor dől be, vagy döntik be körülbelül? Azt hallani, hogy előbb-utóbb befog.
  Milyen pénznemben érdemes váltani/fektetni a forintot? euro, dollár, svájci frank?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel,
  Csaba

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Csaba,

   Javaslom, hogy olvasgasson egy kicsit a bankweb.hu oldalon. Látni fogja, hogy nem tudom megjósolni, hogy rövid távon mi fog történni az árfolyamokkal. Szerintem még van némi “potenciál” a mol/otp papírokban, de én nem javaslok tőzsdei befektetést. Nézze meg, hogy mit szoktam ajánlani vagy jöjjön el hozzám egy beszélgetésre.
   Kicsit csapongóak a kérdései és nehéz is egy mondattal válaszolni olyasmire, hogy világháború, euró vége, stb.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal