Miből lesz a tőzsdei lufi?

Az elmúlt években hatalmas összegeket fordítottak saját részvény vásárlásokra az amerikai cégek, annyit, hogy ez már a szükséges beruházások elől vette el a pénzt, ez pedig már meglátszik a készpénztermelési képességen is. A cégek részben hitelből vették vissza részvényeiket, a saját részvény vásárlási lufi azonban jó eséllyel kidurranhat, ha a Fed elkezdi tovább emelni a kamatokat. A saját részvény vásárlások az elmúlt években az egyik, ha nem a legerősebb lábát adták a részvénypiaci ralinak.

A Dow Jones index vállalatainál a saját részvény vásárlások azt eredményezték, hogy a piacon lévő részvényszám 10 éve nem látott alacsony szintre csökkent.  Ezzel párhuzamosan viszont a Dow Jones kosarába tartozó vállalatok hosszú lejáratú adósságállománya 10 éve nem látott magasságba emelkedett. 2007-ben még a 30 Dow-vállalat összesített adósságállománya 1006 milliárd dollár volt, addig mostanra 1405 milliárd dollárt tesz ki. Ez 40 százalékos növekedés. A jelentősen megemelkedett adósságállomány jelentős kockázat is a vállalatoknak, növeli a sérülékenységet, hiszen a kamatszintek a jövőben várhatóan emelkedni fognak.

Ugyancsak fontos jelzés, hogy a Dow Jones cégek üzemi készpénztermelése csúcsra futott, a nagy súllyal bíró JP Morgan és Goldman Sachs nélkül 2014-ben érte el a cégek összesített üzemi cash flow-ja a csúcsot, azóta visszaesés látszik. Ez részben azzal is magyarázható, hogy az agresszív saját részvény vásárlások közepette a vállalatok kevesebbet ruháznak be, forgatnak vissza az operációba, az alaptevékenységbe, ami viszont nyomot hagy az eredménytermelésen, a jövedelmezőségen.

A bemutatott folyamatokból jól látható, hogy az amerikai vállalatok jelentős kockázatokat futnak azáltal, hogy az elmúlt években némiképp túlzásba vitték a részvény visszavásárlásokat. Egyfelől ezt részben olcsó hitelből tették, a kamatemelésekkel viszont ezek a finanszírozások megdrágulnak, ami a cégek eredményeit rontja. Másfelől az elmúlt években elmaradt beruházások hatása most kezd el még csak megmutatkozni, a cash termelő potenciál könnyen lehet, hogy egy darabig még romlik majd, még akkor is, ha a cégek mostantól visszafogják a részvény vásárlásokat és elkezdenek gőzerővel beruházni. Harmadrészt az sem mellékes, hogy az utóbbi években egyre magasabb árazás mellett vették vissza a cégek saját részvényeiket, ezen pedig jókora veszteséget érhettek el (Egyes számítások szerint az elmúlt 3 évben közel 130 milliárd dollárt bukhattak az amerikai cégek ezeken az ügyleteken. Ez azt jelenti, hogy sok cég jobban járt volna, ha a szabad pénzeszközöket egy index alapba fekteti, a teljes piac ugyanis az említett időszak alatt több mint 40 százalékot emelkedett.)

A saját részvény vásárlások kifulladása komoly érvágás lenne a tőzsdének is, az utóbbi években ezek a rali egyik, ha nem a legerősebb lábát jelentették.
A vállalatok több célból is dönthetnek saját részvényeik visszavásárlása mellett, ezek között a legfontosabbak az alábbiak lehetnek:

  • A cég a munkavállalóknak (jellemzően a menedzsment tagjainak) béren felüli juttatásként és teljesítmény-ösztönzőként kíván részvényeket kiosztani.
  • Saját részvénnyel szeretne fizetni a vállalat egy felvásárolandó cégért. Ez alapvetően a bizalmat erősítő ügylet, hiszen fizethetne készpénzzel is, ebben az esetben azonban az eladó is érdekelt a létrejövő közös cég értékének növelésében.
  • A tőkeszerkezet optimalizálása, ezáltal pedig a részvényesi érték növelése. Elképzelhető, hogy az adott pillanatban nem tudja a vállalat az elvárt hozamnak megfelelően befektetni a felhalmozódó pénzt, ezért dönthet úgy, hogy osztalékfizetés és/vagy sajátrészvény vásárlás formájában teremt értéket a részvényeseknek.
  • Árfolyam karbantartás. Extrém részvénypiaci körülmények között a nemzetközi gyakorlatban nem ismeretlen a saját részvény vételekkel történő árfolyam karbantartás.
  • Forrás: portfolio.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal