Miért nem boldogít a pénz?

A pénz nem boldogít, ugyanis az anyagi jóléthez hamar hozzá lehet szokni, és onnantól kezdve nem jelent különösebb örömet…

A közhiedelemmel ellentétben a tartós boldogság elérésében sokkal nagyobb szerepet játszik a tisztelet és a megbecsülés, mint a pénz és az azon megvásárolható javak – derült ki egy amerikai tanulmányból. ”

Érdekelt minket ez a feltevés, mert bár nincs bizonyíték arra, hogy a magasabb társadalmi státusz, magas iskolai végzettség és a gazdagság nem fokozza a szubjektív jóllétet, vagy a boldogságot egyáltalán, ugyanakkor sok elmélet mégis arra utal, hogy a gazdagság boldogít” – idézi Cameron Andersont, a tanulmány szerzőjét, a Kalifonia Egyetem Haas Üzleti Iskolájának pszichológus kutatóját a Medipress.

Anderson szerint ugyanis az a tisztelet, amit az emberek a társaiktól, barátaiktól vagy éppen a szomszédjaiktól kapnak, boldogabbá teszi őket, mint a pénz. A kutatók összesen 80 diákot vontak be a vizsgálatokba, akiknél saját, valamint társaik válaszai, és/vagy vezetői pozíciói alapján felrajzolták szociometriai státuszukat. Emellett a kutatók a hallgatók jövedelmét is megvizsgálták, és meg is kérdezték őket szociális jóllétükről.

Az eredményekből kiderült, hogy azok a diákok voltak boldogabbak, akiket társaik jobban megbecsültek, az anyagi jóllét pedig kevésbé számított.

“Az egyik oka annak, hogy az embereket nem boldogítja a pénz az, hogy gyorsan hozzászoknak a gazdagsághoz. Például a lottónyertesek is eleinte boldogok, később azonban a boldogságuk szintje visszatér a kezdetire. A megbecsülés érzése azonban idővel sem múlik el” – vélekedtek a kutatók.

Bankweb kiegészítés:

Egy amerikai felmérést furcsa itthonról nézni, ahol a vagyoni különbségek folyamatosan nőnek és a lakosság egyre nagyobb része a megélhetésért küzd. Nekik a pénz boldogságot jelent – ha egy hónapot túlélnek.

A fenti eszmefuttatás valószínűleg egy minimális anyagi biztonság elérését követően működhet, de aki a megélhetéshez szükséges minimális pénzzel sem rendelkezik, annak mondhatják, hogy a megbecsülés és a tisztelet fontosabb…

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal