Mikor lesz félszocpol?

A lakásvásárlást tervezők közel 30 százaléka továbbra is vár az áprilisi bevezetéssel remélt félszocpolra, amely még mindig nem érhető el.

Végre itt a használt lakáshoz igényelhető szocpol!

2015. júliusától ismét igénybe lehet venni a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezményt a szocpolt használt lakás vásárlása esetén. További részletek >>>

A lakosság jelentős része kivár a lakás célú hitelfelvétellel, hiába a banki akciók csábítása: van pénzintézet, amely még az ügyvédi költségeket is átveszi, és a többség elengedi a folyósítási jutalékát.

Az egyes banki lakáshitel-termékeket áttekintve megállapítható, hogy a folyósítási jutalékot – melynek mértéke az igényelt hitelösszeg 1,5-2 százaléka – szinte minden esetben elengedik. Nem kell megfizetni sehol az értékbecslő költségét sem, ami akár 30-40 ezer forintos kiadást jelentene. Az UniCredit minden lakáshitel esetében 50 ezer, míg a Budapest Bank a támogatott vásárlási hitelek esetén 60 ezer forintig megtéríti az adásvételi szerződés ügyvédi költségeit is.

„Egyre több banki partnerünk próbálja hitelfelvételre ösztönözni a lakásvásárlókat, és különböző díjelengedési akciókkal igyekeznek magukhoz csábítani a vevőjelölteket.” – mondta Fitos Szilárd, a hitelnet.hu hitelpiaci szakértője a banki akciókról készült elemzés alapján, amely azt vizsgálta, milyen kedvezményekkel igyekeznek a cégek hitelfelvételre ösztönözni. „Egy bank akkor hirdet akciót, ha hitelt és minél több hitelt szeretne kihelyezni. Az egyre szaporodó akciókból arra következtethetünk, megfordulni látszik az eddigi hitelezési politika, amely a hitelhez jutás feltételeinek enyhülésében is tapasztalható” – tette hozzá a hitelpiaci szakember.

A korábbi magasabb költségeket a bankok igyekeznek leszorítani. A már említett két pénzintézet a banki költségeken túl például az adásvételi költségeket is átvállalja.

A hitelből finanszírozott lakásvásárlást korábban egyébként számos extra költség terhelte. Az adásvételi szerződés költségén túl, általában jelentős banki költségek is felmerülnek. A hitelbírálat során minden esetben szükség van értékbecslőre, és az elkészült szerződéseket közjegyző előtt kell aláírni. Ezen túl a banki jelzálogot a földhivatalnál is be kell jegyeztetni, ami szintén többezres tétel. Ezekhez jön még a banki folyósítási jutalék, és így a költségek akár több százezer forint kiadást is jelenthetnek.

A jegybanki alapkamat hosszabb ideje tartó csökkenése a hitelkamatok csökkenését, és így a havi törlesztő részletek vállalható szintjét is magával hozta. Ennek következtében használt lakás vásárlására az államilag támogatott hitelek már 6,5 százalékos THM értékkel elérhetők, de a támogatás nélküli ajánlatok között is találhatunk 7 százalék körüli banki kondíciókat, ami szintén a válság előtti időket idézi.

Az egyre több kedvezményes lehetőség mellett az ügyféltárgyalások során az a tapasztalat, hogy a vevők több mint 30 százaléka még mindig kivár, és abban bízik, hogy a választások előtt a használt lakásra elérhető lesz a „félszocpol” illetve az építkezésre és az új lakás vásárlására emelni fogják a már most is elérhető támogatás összegét. Különösen magas a kivárási arány abban az esetben, ha a rendelkezésre álló saját erő kisebb, mint 50 százalék, és a megvásárolni kívánt ingatlan értéke nem éri el a 10 millió forintot, tehát első sorban a vidéki lakásvásárlók esetén.

Forrás: vg.hu

4 thoughts on “Mikor lesz félszocpol?

 1. Ilona

  Tisztelt dr Tatár Attila úr!

  Én egy 37 éves egyedülálló 16 hónapos gyermek anyukája vagyok! Használt panellakást szeretnék vásárolni, szülői segítséggel.Igénybe vehetek -e szocpolt?
  Válaszát előre köszönöm.

  Tisztelettel:Ilona

 2. géza

  Ezt nem értem! Tavaly juniusban vásároltunk házat hitelből és nekünk az ügyvédi költséget,a folyositási jutalékot,és az értékbecslőt is ki kellett fizetnünk! Akkor ez most hogy is van?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Géza,

   A cikk szeptemberben íródott és nem tudom, hogy melyik banknál vették fel a hitelt. Az a kérdés, hogy az a bank adott-e kedvezményt a hitel felvételekor? Valószínűleg nem, mert különben megkapták volna önök is.
   Ez bankonként változó, egyedi akciós kedvezmény volt.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal