Milyen befektetést válasszunk 2017-ben?

A korábbi évekhez hasonlóan most is segíteni szeretnék a befektetési döntések meghozatalában. Végre egy jobb időszak jön, de az inflációra fel kell készülnünk!

Sokkal rövidebb elemzést készítek, mint a korábbi években tettem, akit a részletek érdekelnek, az jöjjön el a Befektetői Iskola előadásaira – ezeket ezért találtam ki.

A világgazdaságban némi élénkülés

A 2008-as válságot nehezen gyűri le a világgazdaság, de most talán már némi optimizmusra is lehet okunk. Az USA gazdasága teljesít a legjobban, itt lassan már inkább a hazaihoz hasonló munkaerőhiánnyal szembesülnek, a gazdaság egyéb mutatói is szépen alakulnak, így semmi akadálya, hogy a FED végrehajtsa a tervezett idei kamatemeléseket. Egyedüli kockázat Trump – ő eléggé kiszámíthatatlan, viszont aktív szereplőnek tűnik.

Az EU gazdasága már lassabban tápászkodik, itt mindig – így 2017-ben is – vannak politikai kockázatok is, amelyek nehezítik az előrelátást. Az élénkülő fogyasztás, a gazdasági élénkítő programok és a QE megkésett, de intenzív pénzpumpája segíteni fog. Érdekes módon Kína jelenti a legnagyobb bizonytalansági tényezőt, de a korábban remekül teljesítő BRIC országok úgy általában gyengén muzsikálnak.

Hazánkban végre vége a “hét szűk esztendőnek”, már az év végén látott hatalmas pénzszórás is jelezte, hogy a költségvetés soha ilyen jó helyzetben nem volt. A tavalyi intézkedések áthúzódó hatása, a befolyó EU pénzek, a megnövekedett adóbevételek biztosítják, hogy jó évünk lesz, az osztogatás folytatódik, és a választás közeledtével a kisemberek is kapnak némi mézet a madzagra.

Mibe fektessek 2017-ben?

A kicsit elnagyoltra sikeredett kitekintést követően nézzük a befektetési lehetőségeket.

Évek óta mondom, hogy a pénzpiaci termékeket el kell felejteni – mondtam ezt a bizonytalan kilátású gazdasági fejlemények és a szektorban tapasztalható folyamatok miatt. Csak “fogható eszközökbe” történő befektetéseket javasoltam: lakás, garázs, műtárgy, arany, stb.

Némi állampapír még belefért, hiszen nagyon magasak voltak a kamatok, nem igazán volt más alternatíva.

A betéti kamatok már jellemzően 0,5% alatt vannak, a befektetési jegyeknél jócskán akad kockázat, itt érdemes óvatosnak lenni. (Nézze meg a részletes befektetési alapok elemzésemet.) A részvénypiacokon történő nagyon kockázatos befektetés helyett én a saját spekulatív kereskedést ajánlom, ezt nálam a tőzsdetanfolyamon elsajátíthatja.

A legtöbb ember látva a kamatsivatagot, inkább arra a döntésre jutott, hogy amennyit meg tud takarítani, az oly kevés, hogy inkább egy kicsit jól él és költekezik. A fogyasztási hitelek állománya a válság előtti szintekre ért, szóval ki vagyunk éhezve egy kicsit jobb életszínvonalra.

Jön az infláció

Pár év kellett hozzá, de éppen megszoktuk, hogy az alacsony kamatok mit is jelentenek, bosszankodtunk, az eltűnő betéti kamatokon, élveztük hogy nem volt infláció. Most azonban minden megváltozik, ismét meg kell szoknunk, hogy kopogtat az ablakon az árak emelkedése. Idén év végére már 3% közelében lehet a KSH által mért infláció, a saját kosarunknál pedig ennél is jelentősebb áremelkedésre kell felkészülnünk!

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a bankok csak megkésve emelik a betéti kamatokat, szóval minden esélyünk meg van idén a negatív reálkamatra!

Hogyan lehet kivédeni az áremelkedést? A legtöbben erre nem vagyunk képesek, így eleinte alig észrevehetően, de ilyen időszakban sokaknak romlik az életszínvonala – ha nem tudja a jövedelmeit, bevételeit hasonló mértékben növelni!

Infláció mellett jó termék lesz a Prémium államkötvény, ha lejáratig megtartjuk és évente az infláció mértékével emelkednek a kamatok. Viszont a kötvény alapokat felejtsük el, emelkedő kamatok mellett itt akár veszteségünk is keletkezhet.

Tehát összességében a rövid távú kilátások jók, végre egy kicsit jobb évek köszönthetnek ránk. Azonban hosszú távon már a szokásos pesszimizmus jellemző rám, hiszen a válságot előidéző okok nem szűntek meg, így komolyabb növekedésre, érdemi gazdasági trendváltásra nem számíthatunk, ez inkább egy stagnáló időszak, csak a korábbi évekhez képest lesz kicsit jobb.

Befektetési tanácsadás

Mindenki helyzete egyedi. Azok számára, akik most indulnak el a pénzügyi tudatosság rögös útján, a könyveimet ajánlom, aki már rendelkezik befektetéssel, az személyre szabott tanácsadásra kérhet nálam időpontot.

dr.Tatár Attila

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal