Milyen lesz az internetadó?

Komoly indulatokat kavart és még nem látni a végét. Mi ez? Hát az internetadó.

Kedden, a jövő évi adótörvények benyújtásakor derült ki, hogy új adónemet vet ki a kormány: megadóztatják az internetet. Varga Mihály gazdasági miniszter tegnapi bejelentése után még úgy nézett ki, hogy nagyon kemény pénzeket akarnak beszedni: a törvénytervezet szerint megkezdett gigabájtonként 150 forint lenne a sarc.

Rogán Antal frakcióvezető viszont már kedd éjjel jelezte, hogy a Fidesz módosító indítványt ad be, amelyben felső korlátot javasol.

Az Index információi szerint a párt javaslata alapján a magánszemélyek előfizetései után havonta legfeljebb 700 forint, az üzleti vállalkozások esetében pedig 5000 forint lehet a legmagasabb adótétel.

Ez összegében ugyanannyi, mint amennyit telefonadóként fizetünk – vagyis korlátlan adóemelés helyett az történik, hogy a mostani telekomos adót a duplájára emelik. Az ugyanis életszerűtlen, hogy bárki, aki netezik, ne érje el azt a havi 4-5 gigabájt közötti forgalmat, ahonnan a maximális 700 forintot, illetve ha cég, azt a bő 30 gigabájtosat, ahonnan az 5000 forintot kell fizetnie.

A Fidesz közleményt adott ki az ügyben:
“A távközlési adót két esztendővel ezelőtt vezette be a magyar országgyűlés. Az adó egyike a nagyvállalatokra kivetett szektoriális adóknak, mert az adót nem az előfizetők, hanem a szolgáltató cégek fizetik. A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja most is ragaszkodik ahhoz, hogy az adatforgalomra kiterjesztett adót is a szolgáltató cégek fizessék, ezért módosításokat fogunk javasolni a benyújtott törvényben. Célszerűnek tartjuk egy adófizetési felső korlát bevezetését, annak mintájára és mértékében, ahogy ez a beszédalapú telefonálásra korábban elfogadott adótörvényben szerepel.”

Elég komoly adóteher lehet
Emellett Vargáék törvényjavaslata szerint a telefonadós rész sem változik, azaz magánszemélyek üzeneteiként és megkezdett perceiként 2 forintot, hívószámonként maximum 700 forintot kell fizetnie a szolgáltatóknak. Céges számokról ez 3-3 forint és 5 ezer forint per hívószám.
A BIX-en mostanában napi átlagban 80-90 gigabit per másodperc az átlagos napi adatforgalom le és fel is. Ez nagyjából kétszer 10 gigabájtot jelent másodpercenként. Ez percenként 1200, óránként 72 ezer, naponta 1,72 millió, egy évben 630 millió gigabájt. Ez megszorozva 150 forinttal nagyjából 95 milliárd jön ki. Ez nem a teljes magyar net adatforgalma, viszont nem is csak a lakosságé.

Az NGM szerint csak 133 millió gigabyte az éves lakossági adatforgalom, ezért csak 20 milliárd körüli bevételre gondoltak, írja a Portfolio. De ez könnyen alulbecsült szám lehet, hiszen az NMHH szerint csak mobilon elinternetezünk évente nagyjából 36 millió gigát. Márpedig azt a lakosság több mint fele soha nem használja netezésre, de akik használják, ők is jellemzően kevésbé adatigényes tevékenységekre.

Szóval megy a számháború, meglátjuk, hogy a Parlament milyen változásokkal fogja az új adót elfogadni.

Forrás: index.hu

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal