Milyenek a vállalati kilátások?

A K&H nagyvállalati növekedési index eredményei alapján a hazai vállalatok várakozásai javultak. Ennek oka nagyobb részt a makrokörnyezet változásának pozitív megítélése, kisebb részt pedig a vállalat saját kilátásainak javulása. A szektorokat tekintve az ipari cégek a legoptimistábbak, az export árbevételek várt növekedése miatt.

kh-logoA K&H nagyvállalati növekedési index a második negyedévben is pozitív értéket ért el, sőt mi több, 12 pontos értékével az első negyedév várakozásait is meghaladta. A javuló hangulat annak köszönhető, hogy az előző negyedévhez képest jóval kedvezőbbnek látják a makrokörnyezet változásait, miközben saját cégük helyzetével kapcsolatban továbbra is optimisták.

„Látványosan javult a kutatásban résztvevő, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű cégek megítélése a gazdasági folyamatokat illetően. Az erre vonatkozó makrogazdasági részindex az előző negyedév negatív eredményéhez képest pozitívra fordult, és jelenleg 3 ponton áll. Ennek oka, hogy 32-ről 46%-ra ugrott azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek szerint a magyar gazdaság helyzete kifejezetten javulni fog a következő egy év során. Miközben 45-ról 39%-ra mérséklődött a stagnálásra és 22-ről 16%-ra a romlásra számító cégek aránya” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletág vezetője.

„Ezzel együtt saját cégük lehetőségeit továbbra is kedvezőbben ítélik meg, mint a makrogazdasági folyamatokat, hiszen a vállalat helyzetének megítélése az elmúlt negyedév optimista eredményéhez képest tovább emelkedett, így jelenleg 16 ponton áll a mutató. ”- tette hozzá a szakember.

Területi bontásban nézve jelenleg a kelet-magyarországi cégek a legoptimistábbak. Őket a nyugat-magyarországi vállalatok követik, míg jelenleg a budapesti cégek a legkevésbé bizakodók a következő egy évet tekintve.

Nemcsak területileg, de az egyes ágazatok között is jól látható különbségek vannak. Míg a kereskedelmi és a szolgáltató szektor az átlagnak megfelelő várakozást mutat, a mezőgazdasági cégek ennél borúlátóbbak, az ipari, építőipari cégek pedig kifejezetten kiugró, átlagot meghaladó várakozással bírnak. „Míg az ipari cégek csupán 9%-a gondolja úgy, hogy az előttünk álló egy év során romlik helyzetük, addig az agrárcégek esetében ez az arány ennek éppen duplája, 18%. Az ipari cégek átlagot meghaladóan pozitív várakozásaihoz mindenképpen hozzájárulhat, hogy a nagyvállalatok leginkább a külpiacokon számítanak árbevétel növekedésre, márpedig a külkereskedelemből származó bevételek aránya az ipari szektorban a legmagasabb.

A szektor optimista kilátásait alátámasztja, hogy a legutóbbi ipari, illetve építőipari termelés adatok alapján a szektor az év eddigi részében jól teljesített, ami az Európai Unió növekedési kilátásait tekintve az év második felében is tovább folytatódhat” – mondta el Peter Roebben.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal