Minden harmadik amerikainak van adóssága

A washingtoni Urban Institute kutatóintézet 2013-as adatain alapuló felmérése szerint az amerikai lakosok 35,1 százalékának van olyan megfizetetlen adóssága, amely miatt már feljelentették őket tartozásbehajtó cégeknél.

Caroline Ratcliffe, az Urban Institute vezető munkatársa szerint “nagyjából minden harmadik embernek, akik mellett elhaladunk az utcán, van behajtás alatt álló tartozása.” A tartozások döntőek lehetnek, hogy valaki kap-e munkát, vagy tud-e bérelni lakást. Az adataik szerint az egy főre eső behajtatlan tartozás összege 5.178 dollár. Az emberek elmaradhatnak jelzáloguk törlesztésével, az autóvásárláskor felvett hitelek, vagy a diákhitelük visszafizetésével, de Caroline Ratcliffe szerint akár meg nem fizetett konditerem tagdíjak vagy mobiltelefonos számlák is kerülhetnek behajtócéghez.

Az adatok szerint a hitelkártyák használatában nőtt az amerikaiak fegyelmezettsége. Csupán a hitelkártya tulajdonosok 2,44 százalékának volt 30 napnál régebb ideje fennálló tartozása, kevesebb, mint az elmúlt 15 év 3,82 százalékos átlagos aránya. Különbségek figyelhetők meg az Egyesült Államokban a különböző országrészek között. Sokkal több a késedelmes tartozás az ország déli és nyugati felében. Dallasban a lakosok 44,3 százaléka, Houstonban a 43,7 százaléka szerepel valamelyik tartozásbehajtó adatbázisában.

Ratcliffe szerint a stagnáló jövedelmek nagy szerepet játszanak abban, hogy egyes helyeken nehézségeket okoz a tartozások törlesztése. Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint a bérek növekedése alig tudta tartani az ütemet az inflációval a felmérést megelőző öt évben.
Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal