Mire jó a hitelcsere?

A K&H felmérése szerint az emberek többsége nem igazán tájékozódik az aktuális pénzügyi kérdésekről.

Pedig megéri kalkulálni és 2-3 évente összehasonlítani a lehetőségeket, ugyanis tavaly például átlagosan évi 360 ezer forintot spóroltak azok az ügyfelek, akik a K&H törlesztéscsökkentő hitelre cserélték meglévő jelzáloghitelüket. A fogyasztói hitelek elszámolása illetve forintosítása során pedig 3 hónapig költségek nélkül cserélhetik le hitelüket az érintettek. A megkérdezettek nem hisznek az internetes fórumokon vitatkozóknak vagy a rokonoknak, a leghitelesebb információforrásnak a banki ügyintézőt tartják.

A pénzintézet a forintosítással kapcsolatban mérte fel a 20-65 éves városi lakosok pénzügyek iránti érdeklődését, tájékozottságát. A megkérdezettek többsége nem kíséri folyamatosan figyelemmel a hitelkamatok alakulását, de a többség állítása szerint azért az sem igaz, hogy teljesen közömbösek lennének a téma iránt. Arra a kérdésre, hogy az emberek honnan tájékozódnak a hitelekkel kapcsolatban, a válaszadók döntő többsége, 69 százaléka a banki ügyintézőt nevezte meg legjellemzőbb forrásként. Második helyen a bankok, pénzintézetek honlapját jelölték meg (38 százalék), harmadik helyen pedig a pénzügyi tanácsadót (31 százalék). Egy ember több forrást is megjelölhetett.

Arra a kérdésre viszont, hogy mely forrás az, akinek, aminek a véleményében az emberek a legjobban bíznak, ha a pénzügyeikről van szó, már egész más sorrend született: a banki ügyintéző (55 százalék) és a pénzügyi tanácsadó (14 százalék) után jelölték csak meg a rokonokat, ismerősöket (13 százalék) a válaszadók.

A Bank által megkérdezetteknek csak 40%-a tudott spontán módon választ adni arra a kérdésre, hogy egyáltalán mire jó a hitelcsere. Akik tudják, azok 50%-a szerint az emberek akkor élnének ezzel a lehetőséggel, ha azzal jelentősen csökkenne a havi törlesztőrészletük. Legfőbb visszatartó erőnek (43%) pedig azt tartják, hogy nem hiszik, jobban is járhatnak a hitelcsere révén.

„Felmérésünk szerint még sokat kell a bankoknak azért tenni, hogy a lakosság megértse, nem elég a hitel felvételekor az adott ügyfél számára legkedvezőbbet kiválasztani, hanem ahogy a lakást, úgy a hitelt is „karban kell tartani”, 2-3 évente felülvizsgálni, nem lehet-e vajon kedvezőbbre, takarékosabbra cserélni” – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

A K&H 2014-ben mintegy 4 milliárd forintnyi hitelt váltott ki. A tavalyi adatok egyértelműen azt mutatták, hogy például a hitelüket a K&H törlesztéscsökkentő hitelre cserélők jól jártak: átlagosan évi 360 ezer forintot takarítottak meg az ügyfelek azonos futamidő mellett.

One thought on “Mire jó a hitelcsere?

  1. P Mária

    Én elsősorban a banki oldalakon tájékozódtam, utána az ügyintézőknél. Sajnos azt nem említették a fentiekben, hogy ez a kedvező hitelkiváltás, saját hitelesekre nem vonatkozik, ugyanúgy a 180 Ft-on történő végtörlesztésnél sem válthattuk ki a hitelünket. A szerződés szerint a bank jogosult lett volna a hitelt forintosítani, ha az árfolyamváltozás miatt az ingatlan fedezeti értéke(ezt nem tudni mennyi lehet) nem nyújt megfelelő fedezetet a banknak, vagyis az átszámított tartozás meghaladja a fedezeti érték 70%-át, de mégsem forintosíthattam 180 Ft-on. Úgy tűnik ez a pillanat most jött el, de csak azért, mert kötelező. Pedig nem volt más a helyzet akkor sem.
    Igaz, más bank sem fogadja be a kisebb jövedelemmel rendelkező hiteleseket, most mikor már nincs is jövedelmem, választásom sincs. Tájékozódhatunk, ahány helyen csak tudunk, de csak rajtuk múlik, hogy jól járhatunk vagy nem!

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal