Mit kap előbb a gyerek: mobilt vagy bankkártyát?

Már az egészen kis gyerekek játékai között megtalálható a mobiltelefon, de ugyanúgy a műanyag bankkártya is, így mindkettőt felismerik, tudják melyik mire való. És vajon mit kap előbb a gyerek: mobilt vagy bankkártyát?

A mai fiatalokat gyakorlatilag már születésüktől fogva körülveszik a digitális eszközök. Általános gyakorlat, legalábbis külföldön, hogy már a kisiskolásoknak, 7-8 éves kortól van saját mobiltelefonjuk, tabletjük. Az egyes országokban ugyanakkor eltér a gyakorlat arra vonatkozóan, mikor kaphat a gyerek saját, vásárlásra alkalmas bankkártyát, ez lehet 11, 14 vagy 16 éves kor is.

Egy külföldi felmérés szerint míg a felnőttek kiadásainak nagy részét a rezsi, a mindennapi élelmiszerek vásárlása és a gépkocsi fenntartása teszi ki, addig a fiatalok bevételük nagy részét – nem meglepő módon – ruházkodásra és szórakozásra költik el. Egyre fiatalabb korban kapnak mobiltelefont a gyerekek, ráadásul márkás készülékeket, okostelefonokat. Mobiltelefonnal már egészen fiatalon, akár 7-8 éves korban rendelkeznek, és tabletet is korán kapnak. Hollandiában például minden kisdiák ingyen tabletet kap az iskolájától. Felmérések szerint Magyarországon a teljes népesség 50-60 százalékának van okostelefonja.

Míg mobil eszközük bármilyen fiatalon lehet, a bankkártya-használatot minden országban életkorhoz kötik. Legkorábban – 11 éves korban – egyes brit bankoknál juthatnak vásárlásra alkalmas bankkártyához a gyerekek, de az általános gyakorlat az, hogy 16 éves kortól használhatják a plasztikkártyát. A korlátozás legfőbb oka, hogy a felmérések szerint sokan cigarettára és más káros, felnőtt használati cikkekre költik a pénzüket a kártya használatával. Emiatt például Nagy-Britanniában egy mobil-applikáció segítségével a 18 évnél fiatalabbak kártyás pénzköltését csak szülői felügyelet mellett teszik lehetővé.

Egy amerikai felmérés szerint az ottani fiatalok 51 százaléka bankkártyával fizet készpénz helyett, náluk ugyanakkor már a kártyánál is népszerűbb a mobiltelefonos vásárlás.

Magyarországon a 14 évnél idősebbek kaphatnak vásárlásra alkalmas bankkártyát. A K&H Banknál például jelenleg több mint 57 000 db 14. illetve 18 év feletti, valamint pályakezdő (19-29 éves) K&H trambulin számlatulajdonos van. Már a 6 éven felülieknek is lehet saját belföldi ATM bankkártyájuk, amelyről a szülők által megszabott napi limit erejéig készpénzt vehetnek fel vagy feltölthetik mobiltelefonjukat, lekérdezhetik egyenlegüket. Ezzel a kártyával azonban boltban még nem vásárolhatnak, a 14 év felettiek viszont már ezt is megtehetik, itthon és külföldön egyaránt.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal