Mit keres a kockázati tőke?

Az a vállalkozás, amelyik nem akar növekedni, máris elbukott. A vállalkozás lételeme a fejlődés, a magasabb forgalom és nyereség elérése. Miből lehet pénz a növekedésre?

A vállalkozás folyamatos fejlődésének forrását ideális esetben a  nyereség és az amortizáció kellene, hogy fedezze. De a mai világ már olyan mértékben felpörgött, hogy a fejlődésnek ez az útja már túl lassú. Aki megfelelő üzleti modellel rendelkezik, annak minden forrásra szüksége van – az idő az egyik legszűkösebb erőforrássá vált. Aki lassú, az lemarad, az ötletét átveszik, lemásolják, megcsinálják helyette.

A fejlődés legfontosabb útjai:

 • konkurencia felvásárlása, összeolvadás
 • zöldmezős beruházás
 • eszköz bérlet, Import, stb.
 • tőkebevonás, hitelfelvétel

Milyen forrásból lehet pénzt szerezni ehhez a növekedéshez?

Máris megérkeztünk a legfontosabb kérdéshez: honnan lesz pénz  a növekedés, az új ötlet finanszírozására? A legtöbb hazai kisvállalkozás tőkehiányos, már az indulástól folyamatosan tőkekorlátba ütközik a fejlődésük. Milyen forrásokból juthatnak pénzhez?

 • családi, baráti segítség, csendestárs kölcsöne
 • bankhitel felvétele
 • részvény- vagy kötvény kibocsátás
 • kockázati tőketársaság megkeresése
 • pályázati forrás

Külföldi terjeszkedés

Egy olyan kis országban, mint Magyarország, kicsi a belföldi piac. Ezért minden hazai vállalkozás növekedése előbb vagy utóbb, de ebbe a korlátba ütközik.  És ekkor eljön a külföldi piacok meghódításának az ideje. Hogyan jelenhet meg egy vállalkozás ezeken a külföldi piacokon?

 • export
 • külföldi munkaerő megszerzése
 • külföldi értékesítési hálózat felépítése
 • külföldi kereskedelmi iroda létesítése
 • franchise átadás
 • leányvállalat létesítése
 • piacvásárlás (cégvásárlás)
 • know-how vásárlás

Az Európai Unió hatalmas előnyöket biztosít a vállalkozások számára: ledőltek a határok, egységes devizában lehet a külföldi vállalatokkal elszámolni, egyszerűbb és olcsóbb a külföldi terjeszkedés, mint az unió előtt volt. Ezért aztán a gazdaságok összeolvadnak, a munkaerő, a tudás és a tőke egyre intenzívebben áramlik az országok között! Nincs elszigetelt belföldi piac, csak piac van. Aki ma piacvezető, az egy pillanat alatt a nyakán érezheti egy tőkeerős multi lihegését. :)

Milyen feltételeket kertes a kockázati tőke?

A bankhitel csak működő, bejáratott vállalkozások számára elérhető, a bankok nem vállalnak extra kockázatot – induló vállalkozások finanszírozását.

A kockázati tőke befektetésnek két változata alakult ki. Azok az alapok, amelyekben állami tőke is van, általában nagyobb kockázat vállalására is hajlandóak, de a magántőke szigorú elvek betartása alapján fektet be:

 1. növekedés lehetősége
 2. megbízható és elhivatott management
 3. védhető üzleti előny

Olyan vállalkozásokat keres a kockázati tőke, amelyek a fenti három szempontból a legjobban megfelelnek az elvárásoknak. Meg kell gondolniuk, hogy milyen cégeket világítanak át, mert már ennek az átvilágításnak is magasak a költségei!

A kockázati tőketársaságok általában egyedi szerződéseket kötnek a kiválasztott vállalkozásokkal és a célul kitűzött növekedés megvalósulását követően hajlandóak “kiszállni” és a részesedésüket “visszaadni” a tulajdonosi körnek. Az elvárt minimális megtérülés a magas kockázat miatt évi 25-30%-nál kezdődik. (Minél nagyobb a kockázat, annál nagyobbak a megtérülési várakozások.)

Miért nehéz megfelelő cél-vállalkozást találni?

Magyarország földrajzilag rendkívül jól helyezkedik el, sok előnyünk származhatna ebből a szempontból. Azonban a feltételek vizsgálata során általában az alábbi nehézségek merülnek fel:

 • jellemző nálunk a “one man show”, nemzetközi csapatmunka kell egy terjeszkedő vállalkozáshoz
 • kulturális hátrány, nyelvismeret hiánya
 • dokumentált, szervezett üzleti folyamatok, kézben tartott és szegmentált irányítás
 • fontos a megfelelő időzítés a terjeszkedéshez, növekedéshez (versenytárs kiesése, új termék, stb.)

Európai léptékkel mérve a hazai vállalkozások többsége kicsi, rosszul szervezett és növekedésre képtelen. A hazai nagyvállalatok regionális mértékkel mérve kicsit és nagy a kockázat a növekedés végigvitelénél.

Ezért aztán a kockázati tőketársaságok egyre inkább régiókban és nem országokban gondolkoznak!

Nehéz a kiszállás

A kockázati tőketársaságok általában arról panaszkodnak, hogy a vállalkozások finanszírozásának a legnehezebb részévé az Exit vált: a megfelelő időben történő kiszállás az adott vállalkozásból. Ez azért szokott olyan nehéz lenni, mivel az elvárt futamidő alatt az eredeti tulajdonosi kör nem képes elegendő tőkét felhalmozni az alap kivásárlásához. A tőzsdei bevezetés kisebb cégek esetén nem jöhet szóba, egyébként is költséges és a hazai tőzsde állapota miatt csak külföldi tőzsdék jöhetnek szóba. Más tőkebefektetőt (szakmai, pénzügyi) pedig 5 millió USD alatt nehéz találni.

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Mit keres a kockázati tőke?

 1. Cs Éva

  Kedves Attila!

  Olvasom a Mit keres a kockázati tőke? cikket, és arra gondoltam, hogy ez egy évvel ezelőtt volt aktuális. Mi változott az elmúlt évhez képest a piacon?
  Én most keresek cégcsoportunkhoz kockázati tőkebefektetőt, amely mind belföldön, mind külföldön, sőt a világ minden országára kiterjedő kizárólagos forgalmazással rendelkező termék terjesztésével foglalkozik. A másik cégünk hosszútávú megrendeléssel rendelkezik egy másik termékre, amelyből napi nettó 600000.-HUF bevételt eredményez havi 22 napon keresztül. A többiről most nem szeretnék írni,mert ezeket még nem tudtuk elindítani, pénzhiány miatt.
  Kedves Attila! Van e a látókörében olyan kockázati tőkebefektető, befektető akit érdekelhet ez a lehetőség?

  Válaszát várva
  Üdvözlettel
  Cs Éva

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Éva,

   Szerintem a kockázati tőke szempontjai, elvárásai nem változtak. Rengeteg tőke keresi a jó befektetési lehetőségeket, van értelme időt szánni a dologra.
   Keressen meg és gondolkozzunk közösen a lehetőségeken. Van magántőke kapcsolatom is, kockázati tőke és angyal is.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal